Nyheter

Sydskånska barn vräks trots skydd i lagen

Var tredje skånsk kommun har vräkt barnfamiljer hittills i år. Totalt berörs 28 familjer i 13 av de 33 skånska kommunerna. I Sydskåne har vräkningar genomförts i Tomelilla, Vellinge och Trelleborg.
Nyheter • Publicerad 6 maj 2008
Var tredje skånsk kommun har vräkt barnfamiljer hittills i år. Bild: Scanpix
Var tredje skånsk kommun har vräkt barnfamiljer hittills i år. Bild: ScanpixFoto: 

- Jag kan säga är att vi tillsatt extra personer för att jobba med vräkningsförebyggande åtgärder. Vi jobbar också aktivt för att komma in så tidigt som möjligt i barnfamiljerna, säger Cecilia Lejon, chef för enheten för arbete och försörjning i Trelleborg.

Tillsammans med Vellinge och Tomelilla tillhör just Trelleborg de kommuner i Sydskåne som under årets första månader vräkt barnfamiljer. Det visar siffror framtagna av Kronofogdemyndigheten. Fram till och med den 30 april hade en barnfamilj i varje kommun förlorat tak över huvudet. Sedan nyår har 239 barnfamiljer vräkts i Sverige. Barnen bor antingen hela tiden med den förälder som vräkts eller minst 30 dagar per år med den vräkta föräldern. Flest av de drabbade barnen återfinns i Stockholms län. Av de skånska kommunerna har flest barnfamiljer vräkts i Malmö.

Socialstyrelsen, som tillsammans med Kronofogden tagit fram uppgifterna, kräver nu att kommunerna agerar snabbare och arbetar mer förebyggande. För detta har socialstyrelsen tagit fram en vägledning för kommunerna som presenterades i måndags. Ett av regeringens mål i den hemlöshetsstrategi som presenterades för cirka ett år sedan är att inga barn ska vräkas. Socialtjänstlagen innehåller också skydd för barn. Socialtjänstemännen ska i alla sammanhang "se till barnets bästa". Ann Jönsson, utredare på socialstyrelsen, anser att skrivningen borde räcka för att skydd barn från att bli vräkta.

- Bristerna finns ute i kommunerna. Socialtjänsten agerar försent. När hyresskulderna blivit för stora och vräkningsprocessen gått för långt. Hyresvärdarna kan också ha kontaktat socialtjänsten alldeles för sent, säger hon.

Den som en gång blivit vräkt har mycket svårt att komma in på den ordinarie bostadsmarknaden igen. Hyresvärdarna är dock skyldiga att meddela socialtjänsten när en hyresgäst är uppsagd. Även här finns synpunkter på att socialtjänsten bör informeras tidigare för att kunna starta en utredning för att undvika ekonomisk kollaps och vräkning av den enskilde. Länsstyrelsens i Skåne har tillsynsansvar för de skånska socialförvaltningarna. Gunvor Landkvist är sektionschef för enheten. Hon konstaterar socialstyrelsens larmrapport kan innebära att man specialgranskar kommunernas arbete med vräkningsförebyggande arbete.

- Samtidigt är det ett stort problem att allt för få hyreslägenheter byggs och att flera av de som finns ombildas till bostadsrätter, säger hon.

Staten har avsatt 47 miljoner kronor till utvecklingsinsatser ute bland de kommunala socialförvaltningarna. Pengar som bland annat ska gå till att hitta metoder för att förbättra de förebyggande arbetet. Socialstyrelsen administrerar ansökningarna och avser också att följa upp det arbete som beviljas pengar. Flera skånska kommuner har redan ansökt om pengar.

- Det är viktigt att kunskapen stannar kvar i organisationen, säger Ann Jönsson.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Robert Jönson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.