Annons
Nyheter

Sydskånska badplatser håller måttet

Vattenkvaliteten vid de sydskånska badplatserna är god. Det gäller både havsbaden och vid de badplatser som finns vid insjöarna i området.
Nyheter • Publicerad 28 juli 2008
Vattenkvalitén är god vid de sydskånska badplatserna. Arkivbild
Vattenkvalitén är god vid de sydskånska badplatserna. ArkivbildFoto: 

- Det är ungefär likvärdig med tidigare år, säger Lars Robert Göransson, miljöchef på Vellinge kommun.

Samtliga sju badplatser i kommunen, varav fyra EU-bad, visar bra resultat med tjänligt badvatten. De förhöjda halter av kolibakterier som prover från Kanalbadet visade i mitten av den här månaden hade sjunkit vid ett omprov som gjordes kort därefter. Mycket få av de prover från de sydskånska baden som redovisas på Smittskyddsinstitutets hemsida, badplatsen.se, visar på otjänligt badvatten. Det gäller samtliga bad från Falsterbo i väster längs hela sydkusten till Simrishamn i öster.

Annons

Enstaka prover med förhöjda halter av e-kolibakterier har dock registrerats. Det gäller förutom Kanalbadet också Falsterbo strandbad och de östra delarna av Vombsjön i Sjöbo. I samtliga fall är anmärkningarna flera veckor gamla och de senaste provtagningarna är utan anmärkning.

- Gissningsvis handlar det om tillfälliga lokala företeelser. Föroreningarna kan komma från fåglar. De omprover vi tagit visar på tjänligt badvatten. Det är ju en vedertagen sanning att regn för med sig föroreningar också från landbacken, säger Göransson. Även om förekomsten av alger i flera år plågat badsugna och semesterlediga svenskarna lyser de ännu med sin frånvaro runt de skånska stränderna. Men blommande alger förekommer också i insjöar. Annika Jakobsson på Sjöbo kommun håller ett speciellt öga på Vomsjön och på Sövdesjön. Hittills ser det bra ut.

- Det beror lite på hur vindarna blåser. Ser man gröna alger, så kan man alltid räkna med att det finns en viss mängd giftalger. Då måste man vara försiktig och tänka barn och hundar, säger hon.

Till skillnad från förra året, när flera av de sydskånska badplatserna hade problem med otjänligt badvatten, har kvaliteten förbättrats avsevärt. Något som kan förklaras av de nya EU-direktiv som gör att mätningarna nu endast omfattar hälsovådliga bakterier och inte som tidigare också bakterier från växtdelar och annat nedbrutet biologiskt material.

De 23 EU-badplatser som finns i de sydligaste strandkommunerna ska numera också redovisa eventuell förekomst av alger och halterna av bakterier. Enbart vattentemperatur och vattenkvalitet räcker inte.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Robert Jönson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons