Annons
Nyheter

Sydskåningar kan snart tanka matrester

Sydskåningarna kan snart tanka biogas gjord på de egna matresterna. Det är det kommunägda avfalls- och återvinningsföretaget Sysav som lovar biogas från gamla matrester.
Nyheter • Publicerad 1 juni 2007

– Detta är ett steg på vägen att minska beroendet av fossila bränsle, säger Martin Hallmer, planerings- och miljöingenjör på Sysav.

Det är Sysav Biotec i Malmö som nu bygger första delen i en stor avfallsanläggning för att ta hand om matrester från invånarna i de 14 ägarkommunerna i Skåne. Bolaget har fått sju miljoner kronor i statsbidrag till bygget eftersom det anses bidra till att minska växthuseffekten. Den anläggning som ska stå färdig till hösten nästa år hanterar 10 000 ton matavfall. Avfallet kommer i huvudsak från storkök, skolor, restauranger, livmedelsinudstrin, butiker och i mindre utsträckning från enskilda hushåll. Åtminstone ännu så länge. Anläggningen är tänkt att byggas ut till att klara 25 000 ton matavfall. Mängden motsvarar 35 procent av det årliga matavfallet i de 14 ägarkommunern och är det nationella mål som riksdagen satt upp.

Annons

2010 ska målet ha uppnåts. I södra Skåne startar insamlingen av matavfall successivt. I Malmö och Lund har insamligen påbörjats i liten skala. Även Vellinge är på väg in i det nya återvinningssystemet. I övriga sydskånska kommuner är det upp till politikerna att ta beslut om och när en medverkan i återvinningssystemet kan ske.

I dag samlas 3 000 ton matavfall in. Avfallet hanteras ännu så länge vid en annan anläggning. Avfallet behandlas och den metangas som bildas i processen renas från koldioxid och återförs i det gasnät som redan finns utbyggt. Bilägare kan också tanka gas från matavfall i den station som byggts i anslutning till Sysavs anläggning. – Generellt sett är det ett par kronor billigare per mil att köra på biogas i förhållande till bensin, säger Martin Hellmar.

När anläggningen är färdigbyggd vet man ännu inte på Sysav. Martin Hallmer ser dock framför sig en succesiv utbyggnad i kommunerna. Detta i sin tur innebär en källsortering av matrester där varje enskilt hushåll deltar. Antingen med eget kärl eller med ett delat kärl i flerbostadshus. Avfallet samlas in - sommartid en gång i veckan - och omvandlas till biogas på Sysav.

För hushållen beror kostnaden för den planerade avfallsåtervinnningen på vilken typ av insamling som blir aktuellt. Martin Hellmar medger samtidigt att insamlingen av matrester, ur miljösynpunkt, ännu så länge inte är helt tillfredställande.

– Vi har vissa sopbilar som går på gas, men inte alla. Det ultimata hade varit om alla sopbilarna hade drivts med biogas, säger han.

Robert Jönson

0411-55 78 69

robert.jonson@allehandasyd.se

Fakta matavfall

Varje svensk lämnar årligen 63 kilo matavfall efter sig i genomsnitt.

Annons

25 000 ton matavfall ger biogas motsvarar två miljoner liter bensin.

Vellinge, Trelleborg, Svedala, Skurup, Ystad, Sjöbo, Tomelilla och Simrishamn återfinns bland Sysavs 14 ägarkommuner.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons