Annons
Nyheter

Sydskåne kan få mobil mammografi

Lasaretten i bland annat Ystad och Trelleborg kan bli av med delar av den mammografiverksamhet man har i dag. I framtiden kan den röntgenbildtagning som sker vid sjukhusen ersättas med en bil utrustad för fotografering.
Nyheter • Publicerad 14 juni 2007

Förslaget finns i det diskussionsunderlag som just nu cirkulerar bland högre tjänstemän och läkare på de skånska sjukhusen. Så som underlaget är utformat kommer den skånska bröstcancerdiagostiken att helt och hållet förändras.

– Det innebär en total förändring av organisationen. Den nuvarande verksamheten ligger i dag i varje förvaltning. Här handlar om ett gemensamt verksamhetsområde för hela Skåne. Det är ganska radikalt, säger Stefan Rydén, medicinsk rådgivare på Region Skåne. Tillsammans med ytterligare fem män och en kvinna har Stefan Rydén sjukvårdspolitikernas uppdrag att komma fram med förslag till en ny organisation. Arbetet omfattar också att presentera förslag på alternativ till dagens offentliga drift. I det senare fallet diskuteras att låta entreprenörer ansvara för mammografiscreening och klinisk mammografi.

Annons

Patienter med remisser för fullständig bröstundersökning går i dag till sjukhusen i Lund, Malmö, Helsingborg, Kristianstad, Ystad och Trelleborg. Hälsoundersökning med mammografi utförs dessutom vid röntgenklinikerna i Landskrona och Eslöv. Granskningen av röntgenbilderna hanteras av Medicinsk Röntegen AB.

Till detta ska läggas den fullständiga radiologiska bröstdiagnostiken med bland annat cell- och vävnadsprovtagning samt ultraljud som i dag görs i Lund, Malmö, Helsingborg, Kristianstad, Ystad och Trelleborg. Under en lång tid har Region Skåne inte nått upp till de krav som bland andra socialstyrelsen ställer på mammografiundersökningar. Bland annat beroende på svårigheter att rekrytera kvalificerade läkare och sköterskor till verksamheten. Dessutom har socialstyrelsen beslutat att svenska kvinnor mellan 40 och 74 år ska erbjudas en undersökning. Åldersspannet har nyligen utökats med fem år.

Frustrerade skånska vårdpolitikerna vill nu råda bot på sakernas tillstånd genom att samföra mammografin i större enheter. Skulle det nuvarande diskussionsunderlaget bli verklighet innebär det bland annat stora förändringar för lasaretten i Ystad och Trelleborg.

Hälsoundersökning med mammografi bör fortsätta som i dag, men röntgenfotograferingen med "mobil enhet kan bli aktuell som ett alternativ i framtiden". För de kvinnor som ska behandlas för sin bröstcancer blir det till att åka till sjukhusen i Helsingborg, Kristianstad, Lund eller Malmö. Anders Evander är divisionschef och ansvarig för bland annat bröstdiagnostik och mammografiverksamhet vid lasarettet i Ystad. Han vill inte kommentera diskussionsunderlaget ännu. Först, menar han, ska arbetsgruppen få del av sjukhusets synpunkter. Han säger dock så här:

– Jag hävdar med bestämdhet att den bröstdiagnostik vi har här i Ystad håller mycket hög nationell klass. Rimligtvis borde det finnas mycket starka skäl som talar för att vi ska ha verksamheten kvar här. Men vi ser gärna en konsekvensanalys innan politikerna tar beslutet.

Efter att arbetsgruppen samlat in synpunkter från sjukhusen kommer ett förslag på utformning av den framtida organisationen att presenteras för sjukvårdspolitikerna i augusti i år. När politikerna därefter klubbar igenom det slutgiltiga förslag är ännu inte klart.

Robert Jönson

0411-55 78 69

Robert.jonson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons