Annons
Nyheter

Sydöstskåning i Systembolagshärva

En chef på en av Systembolagets butiker i sydöstra Skåne är på sannolika skäl misstänkt för mutbrott alternativt grovt mutbrott.
Nyheter • Publicerad 21 november 2003

Sammanlagt 12 högre befattningshavare på olika Systembutiker i Skåne kan därmed läggas till den långa rad av personer som skäligen misstänks för mutbrott eller grovt mutbrott inom Systembolaget. - Jag har ännu inte talat med min klient, säger advokat Bo Lundgren, som nyligen utsågs som försvarare åt den Sydöstskånske Systembolagschefen. Sammanlagt ska ett 80-tal personer inom Systembolaget i Sverige på olika sätt figurera i den härva av mutor som hittills uppdagats inom Systembolaget. Uppgifter som polis och åklagare inte vill kommentera. De flesta förhören har hittills skett i Stockholm. Ett dussintal av de misstänkta återfinns dock i Skåne. Bland annat i Malmö, Eslöv, Helsingborg, Kristianstad och alltså nu också i Sydöstskåne. - Jag kan inte gå in på hur många som delgivits misstanke eller var i landet de tjänstgör. Det finns ett antal personer i Skåne som är skäligen misstänkta för mutbrott alternativt grovt mutbrott och som kommer att höras, säger Ewa Nyhult chefsåklagare vid åklagarmyndighetens korruptionsenhet i Stockholm. Det var ett dokument från en anställd till Systembolagets ledning strax före jul förra året som ett startskott till den muthärva inom Systembolaget som sedan dess fortsatt att växa. Svenska Dagbladet uppger att det aktuella dokumentet beskrev ett hemligt poängsystem som florerade inom bolaget. Ett leverantörsstyrt system som gjorde det möjligt att tjäna pengar om man sålde ett visst antal flaskor av en särskild sorts vin. Genom att betala mutor till butikschefer har leverantörer sannolikt tjänat miljonbelopp på extraförsäljning av sprit, vin och öl. Strax efter årsskiftet lämnade Systembolaget ledning uppgifterna vidare till polisen och därefter har härvan av mutor fortsatt svälla. Fler och fler höga befattningshavare inom Systembolaget har dragits in i åklagarnas utredning. Dessutom har ett antal chefer fått sparken efter att misstankarna uppdagades. Flera leverantörer återfinns också bland de misstänkta. I fallen med leverantörerna handlar misstankarna om bestickning. - Det vill jag inte kommentera, säger Ewa Nyhult. Det omfattande utredningsmaterialet gör att tre åklagare och sju poliser vid länspolisens strategiska avdelning i Stockholm arbetar med att bringa ordning i de olika turerna inom Systembolaget. Förhören med de skånska Systembolagscheferna uppges starta under den kommande veckan. Polisen i Stockholm räknar med att utredningen kommer att slutföras i början av nästa år. I hur många fall åklagarna i slutändan kommer att väcka åtal är inte klart.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons