Annons
Nyheter

Swedish Meats varslar 110

110 anställda varslas i Kristianstad när Swedish Meats tillverkning av smörgåsmat flyttas till Kävlinge. Flytten sker i mitten av 2005 och är en del av besparingar för att möta konkurrens från utlandet.
Nyheter • Publicerad 17 oktober 2003

För att möta en hårdnande konkurrens från utlandet har Swedish Meats gjort en översyn av verksamheten. Fram till 2006 ska företaget nå ett resultat på 350 miljoner kronor. För att komma dit krävs det besparingar på 94 miljoner kronor, men också investeringar på närmare 800 miljoner. - Vi har sett att vårt kostnadsläge är alldeles för högt och att vi är duktiga på vissa saker, framförallt smörgåsmat, chark och vissa förädlingar. För att bli lyckosamma måste vi dra ner på vissa kostnader och växa inom vissa kategorier. Man bromsar in för att kunna gasa på, säger företagets informationsdirektör, Hampe Mobärg. Besparingen innebär att personalen ska minska med runt 400 personer och i Kristianstad varslas 110 anställda när tillverkningen av smörgåsmat flyttas till Kävlinge. - De som berörs är de som tillverkar charkuteriprodukter, de som kör korvstoppningsmaskiner och rivnings- och packningspersonal, säger Bo Blomdahl, facklig representant för Kristianstadsanläggningen. Även Kävlingeanläggningen blir illa åtgången med 110 varslade när slaktkapaciteten minskas från 66000 till 32500 nötdjur per år, och när styckningen läggs ned och flyttas till Skara, Linköping och Uppsala. I Umeå läggs hela verksamheten ned, men Swedish Meats ledning räknar med att bageriföretaget Skogaholm, som startar inom kort, ska kunna ta emot många. Sedan tidigare är det klart att grisslakten läggs ned i Linköping, vilket medför att 65 varslas. Linköping får ta emot hamburgertillverkning, som flyttas dit från Skara. Att tillverkningen av smörgåsmat flyttas till Kävlinge förklarar Hampe Mobärg med att utrymmet inte räcker till i Kristianstad. - Sedan krävs det en speciell byggnad för den här typen av maskiner och ett annat skäl är rent rationellt. Det blir effektivare att fördela upp på det här viset. Han tycker ändå att Kristianstadsanläggningen har fått en respit i och med att flytten sker först i mitten av 2005. - Det innebär stora möjligheter att se över sin verksamhet och möjligheterna att skaffa andra jobb. Vad gör ni för de anställda som tvingas gå? - För det första går vi in i förhandlingar med facket och de kan jag inte förekomma. Vi har program på gång där vi samarbetar med länsarbetsnämnden. Det är heller ingen omöjlighet att flytta med om kompetensen och viljan finns. Vi har som princip att erbjuda nya tjänster inom företaget. Bo Blomdahl ser beskedet som ett hårt slag för Kristianstad. - Med 110 berörda är det ett mycket hårt slag. Vi har en personal som har ställt upp i alla lägen när det har funnits behov. - Jag har varit införstådd med att något måste göras, men frågan är om det här räcker framgent eller om det blir ytterligare varsel. Min uppfattning är att det som finns bör optimeras och gå för fullt, men det ser jag inte att det gör i den här planen. Här kör man med tomma ytor I Kävlinge, Kristianstad och Linköping. Text: Marcus Haraldsson

Helena Blendberg helena.blendberg@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons