Annons
Nyheter

SVT backar från krav på OS-avgift

Efter frän kritik beslutade SVT på fredagskvällen att backa från kravet att kommuner och landsting ska betala för att visa OS.
Nyheter • Publicerad 1 augusti 2008
Sveriges kommuner och landsting kan lugnt zappa vidare. Bild: ScanpixFoto: 

- Vi ville inte ta den diskussionen nu, säger Jan Axelsson, programdirektör för nyheter och sport, till TT.

Däremot ska restauranger och andra som visar OS i kommersiellt syfte fortfarande teckna en licens och betala.

Annons

Kravet, som meddelades via ett brev i torsdags, har fått stark kritik från Sveriges Kommuner och Landsting.

Det här anser vi är helt oacceptabelt. Vi är ju inte kommersiella aktörer som till exempel restauranger - vi är offentligt drivna verksamheter som i väntrum, akutmottagningar, äldreboende och skolor har tv-apparater och betalar tv-licens, säger Anders Knape, ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

Han frågar sig var gränsen kommer att gå i framtiden.

När kommer SVT nästa gång och kräver att de ska få betalt och ersättning, vilka sändningar kommer att rymmas inom licensen? säger Knape.

De kommuner och landsting som Knape varit i kontakt med har reagerat med förvåning på SVT:s krav.

Man tycker att det är orimligt och är inte intresserade av att skriva några avtal. Det har inte så mycket att göra med hur mycket man ska betala utan det är mer principen att SVT som ett licensbolag börjar ta extra avgifter, säger han.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons