Annons
Nyheter

Svinnet i butiker ökar – även köttet stöldmärks

Snatterier är ett växande problem för handeln. Antalet snatterier och stölder ökar. Handeln blir av med varor för miljardbelopp varje år.
Nyheter • Publicerad 13 juni 2005

Nu har det gått så långt att till och med köttet måste stöldmärkas.

– Den stora förändringen är att ligor genomför organiserade stölder, säger Dick Malmlund, säkerhetschef vid Svensk Handel, till Sydsvenskan.

Annons

– Batterier, rakblad, godis och kött är vanligt stöldgods, säger han.

Malmborgs i Caroli City i Malmö är en av butikerna som infört stöldmärkning av kött.

– Vi har tagit köttjuvar som berättat att de får 80 kronor av restauranger för en ryggbiff som kostar 170 kronor här, säger butikschef Per Tengberg.

Ofta är köttjuvarna missbrukare, hemlösa och andra socialt utslagna som håller till i köpcentrumet.

– Vi polisanmäler dem. Men sedan tar det några timmar så är de tillbaka igen, säger Tengberg. Han känner inte till något fall där polisen följt upp stölderna genom att slå till mot tjuvarnas kunder.

Svinnet i Sverige har tredubblats sedan 1970-talet. I dag uppgår svinnet för hela handeln till cirka tio miljarder kronor om året. (TT)

Malmö
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons