Annons
Nyheter

Svininfluensan slår hårdast mot de unga

Barn och unga drabbas extremt hårt av svininfluensan. Nya siffror om smittspridningen i Europa visar att 77 procent av de drabbade är under 30 år.
Nyheter • Publicerad 15 juli 2009
Foto: 
Foto: 

– Iögonenfallande, säger Smittskyddsinstitutets Johan Struve.

Den senaste övervakningsrapporten från det europeiska smittskyddscentret ECDC ger en delvis ny bild av hur svininfluensan skiljer sig från de vanliga influensorna.

Annons

Var tredje smittad är 10–19 år. Nästan var fjärde är 0–9 respektive 20–29 år. De över 40 år drabbas sällan, och risken minskar ju äldre man är.

De vanliga årliga influensorna brukar i stället slå främst mot de äldre.

– Siffrorna är iögonenfallande och väcker intresse, säger Johan Struve, överläkare på det svenska Smittskyddsinstitutet.

En förklaring kan vara att äldre utsatts för fler olika influensavirus och därmed har bättre motståndskraft.

– Men det kan finnas andra orsaker. Det finns all anledning att titta vidare på vilka de är.

I takt med att svininfluensan sprider sig i Europa blir mönstren för hur den drabbar tydligare.

Först nu har den individuella rapporteringen kommit igång ordentligt. Det betyder att enskilda fall dokumenteras när det gäller ålder, kön, symptom och om personen smittats i hemlandet eller inte.

I måndags hade 14 041 fall av svininfluensa A/H1N1 konstaterats i de 31 EU- och Eftaländerna.

Av dem fanns individuell rapportering av drygt 7 700 fall.

Utöver de uppseendeväckande skillnaderna mellan de drabbades åldrar framgår att båda könen drabbas i stort sett lika, att var femte drabbad rest utomlands och att sju procent fått sjukhusvård.

Annons

– Det är i och för sig inte konstigt att yngre drabbas oftast eftersom de har bredare kontaktytor och har föräldrar som skickar dem till vården när de blir dåliga, säger Skånes smittskyddsläkare Hans Bertil Hansson.

– Men statistiken tyder ändå på att det är bäst att gå nerifrån och uppåt i åldersgrupperna när vi börjar massvaccinera i höst.

Vaccineringarna beräknas starta i slutet av september. Socialstyrelsen räknar med att 20–40 procent av svenskarna skulle smittas av influensan utan vaccinering.

Med tidig vaccinationsstart och en mild influensa kan drygt 400 000 drabbas, visar en simulering som hälsomyndigheterna gjort.

Senare vaccinationsstart och en aggressiv spridning av viruset kan göra att över 5 miljoner smittas.

Sara Riis Hasselskog
Ulf Törnberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons