Nyheter

Sverige riskerar EU-sanktioner

(Uppdaterad 14.47). Sverige riskerar dryga böter för felaktigt utbetalt jordbruksstöd. Totalt handlar det om 60 miljoner kronor som betalts ut på ett felaktigt sätt.
Nyheter • Publicerad 4 januari 2002

Länsstyrelsen i Skåne uppger att man skickat ut samtliga återkrav till de markägare som fått felaktigt utbetalda miljöstöd.

Men annars tycker EU, enligt TT, att Sverige tar för god tid på sig att kräva tillbaka pengarna.

Ursprungligen skulle 60 miljoner kronor tas in.

Två tredjedelar hade krävts åter när EU:s tidsfrist gick ut vid årsskiftet, men ännu saknas cirka 20 miljoner kronor, enligt Dagens Eko.

Problemet är inte att svenska myndigheter saknar vilja att kräva in pengarna, det är snarare så att personalresurserna inte räcker till, skriver TT.

Jordbruksverket, som har det yttersta ansvaret, arbetar via länsstyrelserna, som i sin tur inte hinner med.

Länsstyrelserna har skrivit till regeringen för att påpeka hur läget är. Bara knappt hälften av landets länsstyrelser är klara med jobbet.

- Vi har försökt hjälpa till på olika sätt, säger Per Persson, tjänsteförrättande avdelningschef på Jordbruksverket till TT.

Verket bildade en speciell projektgrupp förra våren och arbetade fram särskilda handlingsplaner för de olika länsstyrelserna. Men utan extra resurser är det svårt att hinna med ändå.

Enligt Eva Björnsson på länsstyrelsens avdelning för areal- och miljöstöd i Kristianstad som YA talade med i går har alla återkrav skickats ut i Skåne.

Länsstyrelsen har haft extrapersonal för att klara uppgiften och återkraven har enligt Björnsson gått ut "pö om pö".

Vilka summor det handlar om för Skånes del vet hon inte exakt men enbar i miljöstöd handlar det om flera miljoner kronor.

Risken är nu, enligt TT, att Sverige hamnar i ett läge där EU-kommissionen dömer ut ett slags böter, för att markera sitt missnöje och tvinga fram en svensk skärpning.

Stödet från EU till svenskt jordbruk ligger på mellan 2,5 och 3 miljarder kronor per år. Att EU markerar så kraftigt för 20 miljoner kronor handlar mer om principen att felaktigheter ska rättas till än om summans storlek.

De felaktiga utbetalningarna beror på olika uppfattningar mellan lantbrukare och myndigheter om vilka arealer som var bidragsberättigade när ansökningarna gjordes för flera år sedan.

De olika tolkningarna har i många fall lett till att kraven på återbetalning överklagats, vilket ökat arbetsbelastningen ytterligare för länsstyrelserna.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.