Annons
Nyheter

Sverige inför skyddsåtgärder mot fågelvirus

De två döda svanar som hittats vid ön Rügen hade fågelviruset. Det bekräftar tyska myndigheter, enligt nyhetsbyrån Reuters. Fågelvirus finns nu bara tio landmil söder om Sverige. Jordbruksverket inför på onsdagen med omedelbar verkan extraordinära skyddsåtgärder.
Nyheter • Publicerad 15 februari 2006

– Vi vilar inte på hanen utan genomför det här som en extra säkerhetsåtgärd, säger Leif Denneberg, chefsveterinär på Jordbruksverket, till TT.

Enligt tyska myndigheter på tisdagen var troligen två döda svanar som hittats vid ön Rügen - tio landmil från Sverige - drabbade av det dödliga fågelviruset H5N1. Nu inför Sverige på onsdagen en omedelbart gällande föreskrift om att alla höns, kalkoner och andra tamfåglar måste hållas instängda och/eller utfodras under tak. Föreskriften gäller för hela Sverige. När liknande bestämmelser infördes efter ett smittutbrott söder om Moskva i höstas gällde det bara södra Sverige.

Annons

TT: Varför hela landet nu?

– Det är helt enkelt ett väldigt oklart smittläge i Europa just nu, säger Denneberg.

Enligt experter på flyttfågelfågelstråk borde svanar med hög risk att vara smittade nu vara på Balkan - inte så långt norrut som Rügen. Att spridningen norrut gått så förvånansvärt snabbt kan bero på kylan på Balkan - eller också är smittan mer utbredd än experterna tidigare trott, säger Denneberg.

– Den analysen fortsätter nu av ornitologer och smittskyddsexperter.

Robert ter Horst, chef på Jordbruksverkets smittbekämpningsenhet, säger att verket på onsdagen ska ta kontakt med fågelnäringen för att se till att sprida information om föreskriften.

– Sedan får vi analysera läget och se om det finns något mer vi behöver göra, säger ter Horst. Anders Tegnell, chef för smittskyddsenheten på Socialstyrelsen, uppger dock att beredskapen för människor inte förändras av det inträffade.

– Det är en fråga för Jordbruksverket och rör besättningarna av tamfåglar.

Han vill att H5N1-viruset ska falla under anmälningsplikten i smittskyddslagen. Inom kort kommer att sådant förslag att överlämnas till regeringen för att det nödvändiga regelverket ska vara på plats lagom till vårsträcket.

– Då vet vi helt säkert att vi kan bedriva den spårning efter smittkällor som vi vill göra på det mest effektiva sättet, säger Tegnell. (TT)

Tomas Bengtsson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons