Annons
Nyheter

Svenskar influensatestas

(Uppdaterad 15.39) Minst fem svenska patienter håller på att testas för svininfluensa. Nu öppnar smittskyddet i Region Skåne en jourlinje för oroliga.
Nyheter • Publicerad 27 april 2009

Minst fem svenska patienter håller på att testas för svininfluensa. Nu öppnar smittskyddet i Region Skåne en jourlinje för oroliga.

Smittsskyddsläkare i Skåne satte sig i telefonkonferens strax efter klockan 14 för att göra upp hur infektionsklinikerna ska förbereda sig på att ta hand om misstänkta influensaoffer. Också laboratorier ska förberedas för provtagningm, berättar Hans-Bertil Hanson, smittskyddsläkare i Malmö.

Annons

– Oroliga ska ringa sjukvårdsrådgivningen, som öppnar en särskild jourline till en erfaren infektionsläkare. Vi vill inte att den som är smttad ska sitta i ett väntrum med andra patienter, säger Hans-Bertil Hansson.

I morgon fortsätter arbetet med att organisera barnkliniker och akutkliniker.

Minst fem svenska patienter håller på att testas för svininfluensa, uppger virolog Mia Brytting på Smittskyddsinstitutet för TT. Åtminstone några av dem har varit i Mexiko.

Proverna, som tas från näsa och svalg, kommer till Smittskyddsinstitutet i Solna i dag. Det tar några dagar att fastställa huruvida de är svininfluensa, men en indikation kan komma redan sent på måndagen.

Ett fall av svininfluensa har bekräftats i Spanien, meddelar landets hälsodepartement enligt Reuters. Det är det första bekräftade fallet i Europa under det pågående utbrottet. Ytterligare 17 misstänkta fall i Spanien är under utredning

På flygplatserna följer man utvecklingen men har inte inlett något skyddsarbete.

– Vi har inte satt i gång något än, men vi är redo när det kommer ett myndighetsbeslut, säger Lene Hald på Kastrups flygplats.

Inte heller på Sturups flygplats har skyddet höjts, men man väntar på instruktioner från Smittskyddsinstitutet, som uppges ha ett möte i dag.

Mikael Anjou och TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons