Annons
Nyheter

Svenska vittnen till massakern

Flera svenska studenter blev vittnen till dödsskjutningarna på Virginia Tech-universitetet i USA.
Nyheter • Publicerad 17 april 2007

– Vi visste ingenting om vad som hänt förrän omkring en kvart över tio på morgonen, då den andra skottlossningen redan var över, berättade Kenneth Granlund, doktorand i aerodynamik vid Virginia Tech sedan 2003, för TT natten till tisdagen svensk tid.

Såvitt Kenneth Granlund vet är han själv, studenten Arvid Puranen och två nyligen anlända utbytesstudenter de enda svenskarna vid Virginia Tech.

Annons

Ingen av de fyra har skadats.

– Det är sällan några svenskar här. Däremot många norrmän. Norska staten delar ut stipendier för studier här, sade han.

Granlund fick besked om skottdramat via den lokala tv-stationen. Tidigare på morgonen hade universitetet sänt ut meddelanden via e-post, men få hade läst dem eftersom de flesta då var på väg till föreläsningar och lektioner.

– Jag tog bussen som vanligt strax före nio och gick till den byggnad där vi höll morgonmöte. Den ligger omkring 50 meter från klassrummen där 30 människor sköts ihjäl. Arvid Puranen befann sig bara 150 meter från den plats där den andra delen av massakern utspelades.

– Jag är verkligen skakad. Man tror ju aldrig att sådant här ska hända, sade han till TT i måndags.

Han missade varningen från universitetsledningen efter de första dödsskjutningarna. Han tog bussen till skolan, som vanligt, och klev av bara några minuter innan den andra skottlossningen började.

– Jag steg ur bussen bara 150 meter från där den andra skjutningen var – ungefär vid halvtiotiden. Jag gick vidare till idrottshallen och uppmärksammade att det var väldigt lite folk ute. Det var troligen på grund av varningen.

Först när han kom fram till idrottshallen fick han veta om dödsskjutningarna i elevhemmet.

Puranen har läst på Virginia Tech i drygt tre år och tar examen i sommar. Det har blivit oroligare på universitetet på senare tid. Två bombhot har kommit in under de gångna veckorna och i höstas sköt en förrymd fånge ihjäl två personer i området.

Att åka hem är dock inte aktuellt för Puranen.

Annons

– I sådana här stunder vill man gärna vara hemma, men jag har bara två och en halv månad tills jag tar min examen så jag får försöka hänga i så gott det går.

Också Kenneth Granlund stannar kvar som planerat tills han disputerat i höst.

– Jag ser inte det här som något man ska vara extra rädd för, det är en isolerad händelse. Blacksburg är en lugn liten stad, det är betydligt farligare i de amerikanska storstäderna, sade han. (TT)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons