Annons
Nyheter

Svensk scouting på väg mot nya höjder

Den svenska scoutkåren är på väg att ömsa skinn. Det handlar inte längre enbart om knopar, hajking, kajakpaddling och att hjälpa gamla damer över gatan.
Nyheter • Publicerad 19 juli 2007
Scoutlägret Jingijamborri på Rinkaby skjutfält. Bild: Pernilla SjöströmFoto: 

Rockkafé, bungyjump, beachvollyboll, speeddating och cirkusskolor är nya inslag i verksamheten.

Åtminstone är det så när 16 500 scouter och drygt 3 500 funktionärer slagit upp sina läger på Rinkabyfältet utanför Kristianstad under en vecka i juli.

Annons

Scoutrörelsen i Sverige firar 100 år och tar nu sikte på det kommande seklet.

De ljumma sommarvindarna sveper med sig dofter från lägereldarna. Bajamajor samsas med kår- och nationsflaggor. Avfallsgropar, torkställningar, tält och långa köer till de olika aktiviteterna sätter sin prägel på Rinkabyfältet. Scouternas egen närradiokanal spelar Gun's & Roses. Lägerområdet motsvarar ungefär storleken på Kristianstads tätort och över allt pågår aktiviteter av olika slag. Scouter från olika delar av världens hörn har samlats för Jiingijamborii 2007. Nyckelorden på lägret är också mångfald, möten och modern. För scouterna från KFUM-KFUK i Ystad betyder det att man bland annat agerar lite av värd för en kår från Bergom utanför Göteborg samt för några amerikanska scouter.

Amerikanerna har tagit sig hela vägen från Minnesota till Skåne för att delta.

– Vissa tycker att det är töntigt och tror att vi bara hjälper gamla damer över gatan. Men så är det inte. Vi lär oss massor av saker som är jättbra att kunna, säger Emelie Holstein-Krag från Ystad.

Ystad ställer upp med tre kårer på lägret. För scouterna från KFUM-KFUK handlar det om kunskap i sjukvård, leva lägerliv, bygga vindskydd, surra trefotingar att hänga kokkärlen på, laga mat över öppen eld och slå knopar. Allt ramas in av ambitionen att skapa gemenskap och att göra saker och ting tillsammans med andra. I det här fallet betyder det också att scouterna aktivt deltar i renoveringen av sin scoutgård hemma i Ystad. Förutom Ystad deltar kårer från Simrishamn, Tomelilla, Skurup, Sjöbo och Trelleborg i lägret. De nya inslagen på Rinkabyfältet, som nomalt inte förknippas med scouting, är lite av en test. Ledningen för de svenska scoutrörelsen hoppas kunna behålla unga scouter längre upp i åldrarna genom att flytta in tidstypiska inslag i rörelsen. Många som anslutit sig till en kår i unga år slutar nämligen när de kommer upp i tonåren. Kompisar och diverse andra saker pockar på uppmärksamhet.

– Inströmningen till scoutrörelsen är ungefär den samma som tidigare. Däremot släpper intresset tidigare. Man har väl försökt tänkta till och modernisera rörelsen för att behålla intresset längre. Det handlar ju faktiskt inte bara om att baka pinnbröd, säger Håkan Andersson, ledare för Trelleborgs SMU– en av tre deltagande kårer från Trelleborg.

Ariel Svantesson, Höllviken, har hängt med de två patrullerna från SMU-kåren från Trelleborg. För Ariel är möjligheten att träffa nya kompisarna från andra länder det häftigaste med det jättelika scoutlägret. De kontakter hon knutit med amerikanerna i Ystadslägret bredvid och med några österrikiska scouter hoppas hon ska leda till fortsatta brevkontakter i framtiden. Bungyjump är också något som scouterna inte ser på de veckomöten som kårerna vanligen har. De uppsatta rockkaféet med countrypunkrock och den närbelägna scenen får den delen av lägret att mer likna Roskilde-festivalen än ett scoutläger. Den därtill ganska stora rockscenen är inte heller något som vanligen förknippas med en hajk.

För kåren från Trelleborg är de nya inslagen i lägerlivet en viktig del i försöken att höja intresset för scoutrörelsen också bland de lite äldre barnen och tonåringarna.

– Det är ju en utveckling. Men samtidigt måste man ha det gamla kvar. Annars tappar man känslan för scoutingen, säger Ariel Svantesson.

Om de nya inslaget på årets Jiingijamborii utanför Kristianstad är rätt medicin för att ta scoutrörelsen till nya höjder återstår att se. Håkan Andersson från missionskyrkans SMU-kår i Trelleborg tror att svaret på den frågan uppenbarar sig om en sex sju år.

Annons

– Då får vi se om det var det här vi skulle göra, säger han.

Robert Jönson

0411-55 78 69

robert.jonson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons