Annons
Nyheter

Svensk linje om EU-anställdas föräldrapeng underkänd

En svensk före detta sekreterare inom EU-administrationen har fått rätt av EU:s domstol i sin kamp mot Försäkringskassan. Hennes Bryssellön får räknas som underlag för föräldrapengen.
Nyheter • Publicerad 17 februari 2006

Amy Rockler i Malmö hade jobbat ett och ett halvt år i Bryssel när hon blev gravid och flyttade hem. Försäkringskassan ville inte godkänna Bryssellönen som underlag när storleken på föräldrapenningen skulle räknas ut, så hon fick lägsta nivå. Beslutet ledde till en rättslig process som pågått i åtta år.

Försäkringskassan har hänvisat till att EU har ett separat socialförsäkringssystem för sina anställda. Därför skulle inte samma regler gälla för EU-anställda som för alla andra inom EU.

Annons

Ärendet hamnade i Regeringsrätten som vände sig till EU:s domstol. Där har man kommit fram till att Försäkringskassans resonemang strider mot EU:s regler om fri rörlighet, skriver Sydsvenskan.

– Jag är glad över att ha kunnat hjälpa andra i samma situation genom mitt pilotfall. Det är ju massor av svenskar som jobbar i EU-administrationen, säger Amy Rockler till tidningen. (TT)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons