Annons
Nyheter

Svensk flygplats vill testa "nakenkamera"

Luftfartsverket vill använda millimetervågskameror vid säkerhetskontrollen på Landvetter flygplats utanför Göteborg. Kameran "klär av" resenärerna och ser om de har sprängämnen och vapen under kläderna.
Nyheter • Publicerad 23 november 2005

- Vi vill prova tekniken vid någon av säkerhetskontrollerna på Landvetter under våren 2006 i samarbete med en eller flera leverantörer, säger säkerhetschefen på Landvetter Dan Larsson till tidningen Ny Teknik.

Luftfartsmyndigheter över hela världen letar efter ett "universalverktyg" med vilket man kan upptäcka dolda föremål i jakten på terrorister och grova brottslingar.

Annons

Millimetervågskameror ser rakt igenom kläder. Efter flera års forskningen börjar teknik och bildkvalitet nu bli så bra att kamerorna kan testas utanför laboratorierna. Det första kända testet på allmän plats väntas i London efter nyår.

Tekniken är ofarlig för människor men det finns integritetsproblem. När en person passerar kamerorna avbildas kroppen och de föremål personen bär med sig genom att kamerorna mäter värmestrålningen från objekten. (TT).

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons