Annons
Nyheter

Svensk bortförd och rånad i Polen

Svensken blev indragen i en bil, bortförd, rånad och misshandlad. Han var försvunnen i 40 timmar. Nu vårdas han på sjukhus i Polen. Enligt polsk polis kan dådet vara ett hatbrott.
Nyheter • Publicerad 7 juni 2009

Svensken studerar till läkare i Gdansk i Polen. Vid åttatiden på onsdagen, på väg hem från skolans bibliotek, blev han enligt uppgifter till Sydsvenskan indragen i en bil som kom körande på gatan.

I 40 timmar var han försvunnen, tills han natten till fredagen dumpades vid en motorväg, blev upplockad av polisen och förd till sjukhus.

Annons

– Han har inte livshotande skador, men han ska hållas kvar för observation, säger Kent Öberg vid Utrikesdepartementets pressjour.

Svenskens kurskamrater på läkarutbildningen blev oroliga när han inte hördes av och gick till polisen. Men enligt vad en av dem berättar togs de inte på allvar förrän en lärare kontaktade polisen, något som studenterna är mycket upprörda över.

– Om vi inte ens kan vända oss till polisen här i Gdansk där vi bor, vem ska vi då vända oss till? säger en av kurskamraterna.

Motivet till kidnappningen är inte känt, men det kan ha med läkarstudentens mörka hudfärg att göra.

– Det är lätt att hamna i spekulationer. Polisen sa att de tror att det kunde vara så att det hade någon rasistisk ton. Men det är inget vi vet, säger Nina Larsaeus vid Sveriges ambassad i Warszawa.

Enligt ambassaden är kidnappningar långt ifrån vardagsmat i Polen.

– Jag har inte hört att något sådant här har hänt tidigare. Gdansk är ingen stad som betecknas som farlig, säger Larsaeus.

Christel Thunell
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons