Annons
Nyheter

Svårt kora supertisdagens segrare

Går Clinton eller Obama stärkt ur supertisdagen? Och är McCain verkligen säkrad som presidentkandidat? Åsikterna går isär hos de svenska bedömare som TT talat med.
Nyheter • Publicerad 6 februari 2008

Stockholm

Supertisdagen blev inte så avgörande som förutspåtts. Duellen mellan demokraterna Hillary Clinton och Barack Obama fortsätter.

Annons

Statsvetaren Anders Mellbourn bedömer att Clinton befäst sin ledning något:

– Clinton har stått emot uppsvinget för Obama, framför allt genom att ta Kalifornien.

Mellbourn anser att Clintons strategi att inrikta sig på partiets kärnväljare har varit lyckosam. Hon vinner i de delstater där demokraterna brukar vinna presidentvalen, och då räcker det att vinna i ytterligare några. Kerstin Berglöf, forskare vid Utrikespolitiska institutet, gör en annan bedömning. Obama ligger nu klart bättre till än Clinton, anser hon:

– Många gör för stor affär av att Hillary Clinton vann i Kalifornien. Obama har ett bredare folkligt stöd.

Dessutom tror Berglöf att Obama har fler bidragsgivare än Clinton som är villiga att hala upp plånboken på nytt.

Olle Wästberg, generaldirektör för Svenska institutet och tidigare generalkonsul i New York, ser framför allt två orsaker till att Obama har kommit i kapp Clinton.

– Clinton har fört en stundtals hårdhänt och rå kampanj som har slagit tillbaka mot henne. Obamas budskap "förändring" är luddigt men uppfattas av många som positivt och vitalt. På den republikanska sidan utkristalliseras en presidentkandidat med större säkerhet: John McCain.

Anders Mellbourn har svårt att se att någon kandidat hotar McCains ställning. Men han är en svag kandidat.

– Republikanernas problem är att ingen kandidat återspeglar den gruppering som håller ihop den ekonomiska, säkerhetspolitiska och värdekonservativa högern.

Erik Åsard, chef för Nordamerikainstitutet, är inte lika övertygad om att McCain har ett ointagligt försprång:

– McCain går framåt något, men det är inte någon övertygande seger och vi fortsätter att ha en tremannastrid. (TT)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons