Annons
Nyheter

Svårt att hjälpa överviktiga barn

- Överviktiga barn har en livskvalitet som är att jämföra med barn som har cancer. Det berättade Carl-Erik Flodmark när han på tisdagen informerade media om Barnöverviktsenheten i Malmö och den utvärdering som gjorts av arbetet under de första arton månaderna.
Nyheter • Publicerad 19 november 2003
Utvärderingen visar att livskvaliteten förbättrats för de barn som fått terapibehandling mot sin övervikt. Arkivbild: Shakh Aivazov
Utvärderingen visar att livskvaliteten förbättrats för de barn som fått terapibehandling mot sin övervikt. Arkivbild: Shakh AivazovFoto: 

- Ingen vill se de här barnen. Sjukvården ser dem inte, för de vet inte vad de ska göra. Och barnen vill göra sig osynliga eftersom deras handikapp är så känsligt, fortsatte Carl-Erik Flodmark. Han berättade att det inte finns några godkända läkemedel för att få barn att gå ned i vikt, och att inte heller kirurgi normalt används på överviktiga barn. Det finns vanligen inga vetenskapliga undersökningar som ger stöd för att det skulle ge effekt. Inte ens i USA opererar man överviktiga barn under 16 år. I Malmö jobbar ett team av personal med familjeterapi. De kan skräddarsy behandlingen för varje patient. Behandlingen har rört kondition, fetma och beteendeterapi. Under en period av 18 månader behandlades 233 barn vid Barnöverviktsenheten. I några fall klarade sig familjerna med några terapisamtal. 44 av barnen kom till mottagningen i mer än ett halvår. 33 av dem kom tillbaka i mer än ett år. Av de 44 som stannade i mer än ett halvår var 26 pojkar, 18 flickor. Medelåldern var 10,9 år och genomsnittligt BMI (Body Mass Index) var 32,1. Lite drygt åtta av tio deltog i utvärderingen som visade att det stora flertalet, 84 procent, inte ökade sitt BMI under den utvecklingsperiod i livet när man normalt gör det. 3,4 procent av hela gruppen gick ned i vikt, medan ännu fler, 5,5 procent, av de yngre gick ned i vikt. - Trots att det finns de som är mitt i puberteten, är extremt svårbehandlade och som därför har en dålig prognos har vi nått resultat, berättade Carl-Erik Flodmark också. Utvärderingen visar att livskvaliteten förbättrats för dem som fått behandling. De fysiska egenskaperna är bättre, det psykiska välmåendet har ökat från lågt till normalt och relationerna till andra har blivit bättre. På Barnöverviktsenheten har man räknat ut att det behövs fem heltidstjänster per 1 miljon invånare för att klara behovet av stöd för rejält överviktiga/feta barn, och att det behövs ungefär lika många för vuxna feta. Carl-Erik Flodmark visade en overheadbild med olika förslag som mottagningen stöder. Dit hör - med frågetecken för om de är möjliga att genomföra - skatt på godis, och kanske subventioner av nyttig mat. Barnöverviktsenheten stödjer också förslag om Fysiotek (motion på recept), cykelprogram, skattefria cyklar och motion i skolan och på arbetsplatser. - Det danska förslaget om skatt på sockerhaltiga drycker är egentligen ännu bättre, konstaterade Carl-Erik Flodmark. Statistiskt räknar han ut att cirka 2000 överviktiga barn behöver stöd. Ungefär hälften vänder sig till sjukvården, och Barnöverviktsenheten har kunnat ta emot knappt 250. - Barn i ålder 10-15 år är så medvetna att de vill ha hjälp. Men sätter man in behandling på barn som är under 10 år har det större effekt. Sa Carl-Erik Flodmark och berättade att det är vanligt att de feta barnen som kommer till mottagningen i snitt väger 60 procent mer än vad som är normalt i deras ålder: mellan 64 och 70 kilo i stället för 40, exempelvis. Text: Gunilla Ingels

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons