Annons
Nyheter

Svår grissjuka etablerad i Sverige

Den fruktade grissjukdomen PMWS har fått fäste i Sverige och uppfödarna tror inte längre att smittan går att stoppa.
Nyheter • Publicerad 11 juni 2007
Foto: 

- Varenda besättning kommer att drabbas mer eller mindre, bedömer Lars Hultström, ordförande för Sveriges Grisproducenter.

De första svenska fallen av PMWS upptäcktes 2003. Ambitionen då bland uppfödare och veterinärer var att stoppa smittan en gång för alla. Nu erkänner Lars Hultström utan omsvep att det har misslyckats. I stället tyder statistiken på snabb spridning: 16 fall var kända 2004, 41 år därpå och 123 förra året.

Annons

Men när smittan blir vanligare bygger grisbesättningarna upp sin motståndskraft och Lars Hultström ser situationen an med tillförsikt.

- Vi har ett sjukdomstryck som vi får lära oss att hantera, säger han och jämför med förkylningar och magåkommor bland barn på dagis. För det är just de små grisarna som drabbas av PMWS, som står för post weaning multisystemic wastin syndrome. Sedan smågrisarna slutat dia tappar de i vikt, stöts bort av sina syskon och får symptom som flämtande andning, gulsot och diarré. Smittan sprids inte till människor och köttet påverkas inte heller.

Det är klarlagt att sjukdomen, som först upptäcktes i Kanada 1991, orsakas av viruset PCV2, men det räcker inte som förklaring. Viruset fanns i Sverige på 1990-talet, utan sjukdomsfall. Troligen har andra virus, stress och miljö betydelse. Sydsvenskan skriver om ett samband med stora svinbesättningar och jämför med Norge, där besättningarna är små och sjukdomen inte fått fäste.

- Ju fler suggor, desto fler smittvägar, säger statsveterinär Per Wallgren på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) till tidningen. Wallgren säger till TT att även intensiteten i uppfödningen spelar in. Han pratar om en "immunologisk lucka" när smågrisarna numera avvänjs vid fem veckors ålder. Och det är just när de här smågrisarna visar tecken på stark tillväxt som sjukdomen plötsligt slår till.

I Danmark, med ännu intensivare grisproduktion, finns även en annan fruktad grissjukdom, kallad PRRS. När de båda smittorna finns samtidigt ökar dödligheten i PMWS. De allt tätare danska gristransporterna genom Sverige ökar oron för att också PRRS ska komma hit.

- Det är skräckscenariot, säger Per Wallgren. (TT)

Peter Palmkvist

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons