Svagt stöd för strejkande syrror
På tisdagen gick vårdstrejken in på sitt andra dygn. TT har ringt runt till flera andra fackförbund för att höra deras inställning till Vårdförbundets strejk och om de stöder sjuksköterskornas krav.
Inget av dem vill ge sjuksköterskorna sitt fulla stöd.
Det är en känslig fråga. Vårdförbundets lönekrav på 15 procent på två år sticker i ögonen när de andra löntagarna fått nöja sig med hälften. Samtidigt vill de inte vara öppet osolidariska med ett annat fackförbunds strid med arbetsgivaren.
- Jag vill inte kommentera, säger Sekos ordförande Janne Rudén på TT:s fråga om han stöder Vårdförbundet.
Men att han är högst tveksam är tydligt:
- Jag vet vad de (Vårdförbundet) kräver och vad Kommunal fick, fortsätter han. Från Kommunals sida är det också klent med hejaropen, något stöd får inte sjuksköterskorna.
- Vi avböjer att kommentera, hälsar Kommunals pressekreterare Linnea Bergnéhr.
För Kommunal har kampen delvis handlat om att minska lönegapet till andra yrkesgrupper i den offentliga sektorn. Dessutom slåss de om samma pengapåse.
Även det mäktiga metallfacket håller sig avvaktande, hälsar IF Metalls pressekreterare Odd Guteland.
IF Metalls ordförande Stefan Löfven var tidigare i lönerörelsen ute och varnade andra fackförbund, med udden riktad mot bland andra lärarna och sjuksköterskorna, för att använda metallarnas löneavtal som golv. Då hotar inflation och högre räntor.
Också Byggnads ordförande Hans Tilly intar en passiv hållning.
- Jag kommenterar inte det. Men från tjänstemannahåll är stödet större, om än inte helhjärtat. Det kommunala tjänstemannaförbundet SKTF tycker att det är bra att vårdfacket lyfter problematiken att kvinnor ofta har dåligt betalt.
- Ur den aspekten är kraven rimliga, åtminstone på sikt, säger SKTF:s förhandlingschef Anders Hammarbäck.
Avgående Unionenordförande Mari-Ann Krantz passar på frågan om hon står bakom vårdfackets 15-procentiga lönepåslag.
- Men jag tycker att sjuksköterskorna har alldeles för dåligt betalt, säger hon. Arbetsgivarparten Sveriges Kommuner och Landsting hävdar att sjuksköterskorna fått löneökningar i nivå med andra grupper i samhället, till och med mer.
Den partsgemensamma statistiken ger arbetsgivarna rätt. Vårdfackets medlemmar har sedan storstrejken 1995 fått i genomsnitt 4,1 procent mer i lön per år, men ökningstakten har dämpats rejält de senaste fyra åren. På hela arbetsmarknaden har lönerna sedan 1995 ökat med i snitt 3,8 procent per år enligt Medlingsinstitutets statistik.
Olle Lindström