Annons
Nyheter

Svag krona kan driva upp bropriser

Priset på en tågbiljett över Öresundsbron kan snart komma att höjas – och det rejält.
Nyheter • Publicerad 22 februari 2009
BILD: BOSSE NILSSON
BILD: BOSSE NILSSONFoto: 

Den försvagade svenska kronan har gjort det 15 procent dyrare att i Köpenhamn köpa en enkel tågbiljett till Malmö än omvänt. När det gäller periodkorten är skillnaden 18 procent.

I Köpenhamn kostar enkelbiljetten motsvarande 116 svenska kronor mot 98 kronor i Malmö, periodkorten 2 095 mot 1 775 kronor på den svenska sidan.

Annons

- Skillnaden kostar oss på Skånetrafiken en del pengar. Vi delar alla intäkter med (danska) Trafikstyrelsen. Vi måste numera köpa valuta för dyra pengar när vi kompenserar danskarna för att fler köper brobiljett i Sverige, säger Skånetrafikens försäljningschef Peyman Sabet till Sydsvenskan.

Skånetrafiken betalar varje månad över 900 000 euro till Trafikstyrelsen för att utjämna skillnaderna mellan svensk och dansk biljettförsäljning.

Taxorna på Öresundsbron ändrades så sent som den 11 januari. Men de fastställdes redan i april förra året.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons