Annons
Nyheter

Succé för nya förarprov

De nya sammanhållna förarproven för bilkörkort har blivit en stor framgång.
Nyheter • Publicerad 21 december 2008

Andelen som klarar teoridelen på första försöket har ökat markant - och andelen som klarar körprovet har ökat ännu mer.

- Det är en väldig förbättring, som vi är väldigt glada över, säger Anders Borglund, chef för Vägverkets förarenhet, till TT.

Annons

Efter framgångsrika tester på flera orter införde Vägverket den 1 september i år en ny ordning där teori och praktik mera än tidigare kopplades samman. Körkortstagarna fick boka sina prov och bestämma själva om teori- och körproven ska ske på samma dag eller med bara några dagars mellanrum.

"Bättre förberedda"

En första större utvärdering efter den allmänna nyordningen visar nu på en succé. Vägverket har jämfört provresultaten under september-november i år med samma tid i fjol. Andelen godkända teoriprov för B-körkort, som gäller för personbil, i första försöket har ökat från 62 till 73 procent. Andelen som klarar körprovet i första försöket för B-körkort har ökat från 62 till 75 procent.

- Aspiranterna har blivit bättre förberedda. Nu kan man bättre koppla samman teori och praktik och det har förbättrat kvaliteten, säger Borglund.

Kortare köer

Orsaken till att fler klarar körprovet är enkel - fler kan på rätt sätt tolka och i praktiken omsätta vägmarkeringar och vägskyltning.

Under några år innan reformen beslutades hade Vägverket sett att andelen godkända teori- och körprov hade sjunkit. Men eftersom färre kunde kliva ur systemet som nyblivna körkortsinnehavare fick det också effekten att köerna till att göra prov ökade kraftigt &tstr; vilket Vägverket fick skarp kritik för.

Det nya upplägget får alltså också effekten att köerna minskar - något som också syntes i testverksamheten före reformen.

- Egentligen har det bara positiva effekter, säger Borglund.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons