Nyheter

Strömmen åter i Sydskåne

(Uppdaterad) Nerfallna träd till följd av kraftiga vindar ledde till att som mest närmare 4 000 elabonnenter var utan ström i Skåne på fredagen. Merparten av de sydskånska elabonnenterna hade dock fått tillbaka strömmen igen vid 15-tiden på eftermiddagen.
Nyheter • Publicerad 27 oktober 2006

I södra Skåne var Trelleborg, delar av Sjöbo, Skurup samt Ystad värst drabbade. Vid 15-tiden hade merparten av dessa abonneterna dock fått tillbaka strömmen i ledningarna.

– I södra Skåne återstår just nu bara ett antal abonnenter i Trelleborg, men vi räknar med att de flesta ska ha ström igen innan mörkret fallet, säger Jakob Holmström, regionchef på Eon.

Norra Skåne och Örkeljunga, Östra Göinge och Hässleholm var hårt drabbade av vindbyar på uppemot 25 meter per sekund och träd som lade sig över de luftburna ledningarna.

Södra Skåne hade det betydligt lindrigare, men vid lunchtid saknade 174 abonnenter i Ystad Motsvarande antal var 137 i Trelleborg, 250 i Skurup, 44 i Simrishamn och några abonnenter i Sjöbo Några timmar senare hade Eon lagat merparten av avbrotten.

– Vi har 100 montörer ute, men det kan i värsta fall bli så att ett fåtal kunder ute i glesbygden får vänta tills i morgon innan vi lagat avbrotten, säger Jakob Holmström.

Strax efter lunchtid på fredagen saknade drygt 21 000 av Eons kunder i Sverige helt eller devis elström. De flesta till följd av ovädret.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.