Annons
Nyheter

Stroke hotar unga rökande kvinnor

Unga och medelålders kvinnor som röker löper mer än dubbelt så hög risk som icke-rökande kvinnor att drabbas av slaganfall, stroke.
Nyheter • Publicerad 19 augusti 2008
Stroke hotar unga rökande kvinnor visar en ny amerikansk undersökning. Bild: ScanpixFoto: 

Det framgår av en amerikansk undersökning bland 1 070 kvinnor mellan 15 och 49 år, skriver Svenska Dagbladet.

När rökarna jämfördes med icke-rökarna visade det sig att deras risk för stroke var nästan tre gånger så hög. Ju fler cigaretter desto högre risk. Den som rökte över 20 cigaretter om dagen ökade sin risk med 4,3 gånger.

Annons

Orsaken är troligen begynnande åderförkalkning hos rökarna, skriver forskarna i medicintidskriften Stroke.

Rökning fördärvar blodkärlen var de än sitter, det finns inget organsystem som lämnas orört, säger Göran Boëthius, ordförande i Svenska läkare mot tobak, till SvD.

Stroke innebär propp eller blödning i hjärnan, ett öde som drabbar cirka 30 000 svenskar varje år. Rökning ökar främst risken för propp. Det är välkänt att rökning ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar, men detta är den första stora studie som har kunnat visa att risken finns redan vid yngre åldrar.

Motsvarande studie ska göras bland manliga rökare i USA.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons