Annons
Nyheter

Strejk kan lamslå busstrafik

Fackförbundet Kommunal varslar närmare 160 bussförare i Sydskåne om strejk. Utlöses varslet ställs i stort sett all busstrafik in från midnatt den 15 juli.
Nyheter • Publicerad 27 juni 2008
I Skåne berör strejvarslet förare anställda av bland andra Arriva. Arkivbild: Emilia Olofsson
I Skåne berör strejvarslet förare anställda av bland andra Arriva. Arkivbild: Emilia OlofssonFoto: 

- Vi vill ha ett avtal och inte strejka. Men eftersom vi har förhandlat sen i våras och ännu inte har ett avtal, så är parterna långt i från varandra. Då är det strejk som gäller, säger Marie Persson, ombudsman och informationsansvarig inom Kommunal i Skåne.

Når parterna ingen uppgörelse utlöses ett strejkvarsel i omgångar. Den 1 juli strejkar bussförare i Stockholms län. Den 8 juli går ytterligare förare ut i strejk i Västerbotten. Finns fortfarande ingen uppgörelse vid midnatt den 15 juli dras Skåne in i konflikten. Förare anställda av Arriva, Swebus, Veolia eller Bergkvarabuss går då ut i strejk.

Annons

I Sydskåne berörs närmare 160 busschaufförer anställd av Veolia och Arriva. Med undantag för lokaltrafiken i Simrishamn - Snurringen - blir det totalstopp för busstrafiken i linjetrafik i Trelleborg, Ystad, Simrishamn, Brösarp, Tomelilla, Sjöbo och Skurup. I Vellinge är omfattningen på den eventuella strejken fortfarande något oklart. Sannolikt blir det stopp för linjen Trelleborg, Vellinge och Malmö.

Kommunal vill ha samma löneutveckling för busschaufförerna oberoende av om de är anställda av offentligt eller privata arbetsgivare. Ett tvåårigt kollektivavtal för den offentligt anställda förarna är undertecknat. Kommunals förhandlingarna med Bussarbetsgivarna för cirka 15 000 privatanställda busschaufförer havererade dock i början av den här månaden. Facket har därefter sagt nej till ett medlarbud på 2 040 kronor, eller 9,6 procent, på 36 månader. Kommunal kräver i stället 1 600 kronor på 22 månader. Kravet motsvarar ett procentpåslag på 7,93 procent. Dessutom anser de fackliga förhandlarna att medlarbudet innehåller försämringar av arbetstiden.

- Vi anser att avtalen ska vara konkurrensneutrala. Våra medlemmars löner och anställningsvillkor får inte blir det man spelar med. Branschavtalen ska till exempel inte bli det som avgör vem som får en upphandling, säger Marie Persson.

Som mest kan strejken beröra 6 000 bussförare i de tre berörda länen. Undantag gäller för förare som enbart kör handikapptransporter och färdtjänst. Dessutom undantas beställningstrafik gjorda av förskolor, skolors och ideella föreningars barn- och ungdomsverksamhet.

Facket förklarar samtidigt alla arbetsuppgifter som omfattas av strejkvarsel i blockad.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Robert Jönson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons