Annons
Nyheter

Strejk hotar midsommartrafiken

Busstrejk på onsdag. Stopp i tunnelbanan på torsdag plus en städstrejk. Även tågtrafiken i Skåne är hotad.
Det kan bli stökigt inför midsommarfirandet.
Nyheter • Publicerad 16 juni 2013
Foto: 

Årets stora lönerörelse har varit förvånansvärt fri från större konflikter. Men nu i slutskedet har strejkvarslen stått som spön i backen.

Fyra olika strejker riskerar att bryta ut kommande vecka. På onsdag hotar fackförbundet Kommunal med busstrejk i Stockholm och Umeå – en strejk som riskerar svälla till ytterligare städer veckan därpå. Om den blir verklighet blir det sedan extra problematiskt på torsdag, framför allt i Stockholmstrafiken, i fall även LO-facket Seko gör allvar av sitt hot om att ta ut förarna i pendeltågstrafiken i Skåne, Göteborg och Stockholm i strejk. Även röda linjen i tunnelbanan är strejkvarslad.

Annons

Telekomstrejk

Dessutom har Fastighets och Seko från och med torsdag varslat om städstrejk på ett antal större industriarbetsplatser runt om i landet. Seko tänker sig även plocka ut över tusen telekomanställda i konflikt på onsdag.

I flera fall har arbetsgivarna svarat med lockout på samma arbetsplatser.

Nu brukar de flesta konflikterna få en lösning i sista stund. Så det troliga är att åtminstone inte alla strejker går igång som planerna nu ligger.

På söndagen blev det till exempel klart med ett nytt ettårigt kollektivavtal mellan Handelsanställdas förbund och Frisörföretagarna och strejken med 190 anställda som skulle starta på måndagen blåstes av.

Medlingsinstitutets medlare jobbar för högtryck, och bland andra ska parterna i busskonflikten träffa medlarna under söndagen.

Anställdas trygghet

– Då får vi väl se om det finns möjlighet för dem att lägga ett bud, säger Bussarbetsgivarnas vd Peter Jeppsson.

I tåg- och busstrafiken bråkar parterna framför allt om de anställdas trygghet i samband med upphandlingar då nya operatörer tar över verksamheten. För städarnas del handlar det om storleken på löneökningarna – där flera andra LO-förbund sagt sig villiga att sympatistrejka. Elektrikerna och Kommunal har redan tryckt på knappen.

Lisa Kron
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons