Annons
Nyheter

Stort utländskt intresse för skånska gårdar

Det danska och holländska intresset för svensk åkermark blir allt större. Var femte lantbruksfastighet som LRF säljer i Skåne hamnar i utländsk ägo.
Nyheter • Publicerad 12 juni 2006

Köparna kommer i första hand från Holland och Danmark. I dag uppskattar LRF Konsult andelen utländska köpare till mellan 20 och 30 procent.

Karl Olofsson vid LRF Konsult säger till Skånska Dagbladet att det utländska intresset började lite försiktigt för tre fyra år sedan och har ökat stadigt sedan dess.

Annons

– Priserna i Skåne är mycket lägre än i både Danmark och Holland. Danskar och holländare ser möjligheterna här, säger han.

Bland holländarna är intresset främst inriktat på gårdar med mjölkproduktion. Mjölkkvoterna som i Holland kostar 15 till 18 kronor kilot kostar i Sverige 60 öre kilot. (TT)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons