Annons
Nyheter

Stort tv-jobb för liten digitalbox

Dagen D som i digital-tv närmar sig. Allehanda hängde med boxinstallatören André Erlandsson hem till Margit Jönsson i Hunnestad utanför Ystad.
Nyheter • Publicerad 8 oktober 2007
Signalerna från Bornholmssändaren är för svaga och André Erlandsson tvingas installera en signalförstärkare som monteras på antennen. Bild: Bass Nilsson
Signalerna från Bornholmssändaren är för svaga och André Erlandsson tvingas installera en signalförstärkare som monteras på antennen. Bild: Bass NilssonFoto: 
bildtext 2
bildtext 2Foto: 
Med ett litet nstrument kan styrkan på signalerna från de olika tv-sändarna mätas,
Med ett litet nstrument kan styrkan på signalerna från de olika tv-sändarna mätas,Foto: 
Sanningens minut har kommit. Och med en ny box och lite kringutrustning har Margit Jönsson fått riktigt bra bild och hela 18 tv-kanaler.
Sanningens minut har kommit. Och med en ny box och lite kringutrustning har Margit Jönsson fått riktigt bra bild och hela 18 tv-kanaler.Foto: 
Andre Erlandsson kommer hem till Margit Jönsson i Hunnestad utanför Ystad för att installerar en digital-tv-box.
Andre Erlandsson kommer hem till Margit Jönsson i Hunnestad utanför Ystad för att installerar en digital-tv-box.Foto: 

– Jag har sett på tv att det snart är dags. Så jag ringde och beställde en box. Utan tv vill man ju inte vara, säger Margit Jönsson.

Hon var ute i god tid, det vill till. André Erlandsson från Ystads tv- och antennservice och firmor i boxbranschen har bråda dagar nu.

Annons

Margit Jönsson har inte så stora tv-krav; hon villfortsätta att se SVT1, SVT2, fyran och så de danska kanalerna. Sedan vill hon också vara säker på att tv-mottagningen verkligen fungerar.

Hade det bara varit för de tre svenska kanalerna hade det nog räckt med att koppla in boxen. Det är bara några kontakter som ska stickas in i rätt hål. Men i och med att Margit Jönsson också vill se dansk tv är det lite mer jobb- och blir lite dyrare, förklarar André Erlandsson.

Han mäter signalerna från antennerna och upptäcker att Bornholmssändaren inte har tillräcklig styrka. Han tvingas klättra upp på taket.

Han har med sig signalmätaren och konstaterar snabbt att det behövs lite ny tv-medicin även upp på taket. Han skruvar ner ett gammalt analogt filter som har tjänat ut. Det behövs en signalförstärkare för att Margit Jönsson ska kunna se dansk tv. En ny dosa på antennen fungerar som både nytt filter och förstärkare. Nu kan Andre" Erlandsson plocka ner den gamla danska tv-antennen som tjänat ut.

Nere i tv-rummet får André Erlandsson också skruva fast en strömförsörjare till signalförstärkaren upp på antennen. Det blir en teknisk pryl till – en dosa på väggen. Han mäter signalstyrkan.

– Nu kan det inte bli bättre, konstaterar han sedan nöjt.

André Erlandsson förklarar att digital-tv inte har några mellanlägen. Antingen har man bra bild – eller är det ingen bild att tala om alls.

André Erlandsson packar upp den lilla digitalboxen ur en låda. Han pluggar in den i väggen, kopplar sladdarna och gör några inställningar. Allt detta kan man läsa sig till i bruksanvisningen. Så instruerar han Margit Jönsson hur hon ska göra. Boxen styrs med en fjärrkontroll.

– Tänk på att rikta fjärrkontrollen mot boxen, säger André Erlandsson.

Så har sanningens tv-minut kommit. Och visst fungerar det. Bilden är bra, och nu har Margit Jönsson 18 tv-kanaler. Barnbarnen jublar förmodligen och hon ser nöjd ut.

Annons

– Nu är du digital, säger André Erlandsson.

Ulf Mårtensson

0411-55 78 61

ulf.martensson@ystadsallehanda.se

Fakta: Digitalisering

15 oktober släcks det analoga tv-nätet ner.

Ungefär en miljon hushåll i landet har tv-antenn och behöver då en digitalbox för att kunna se tv.

Det krävs en box för varje tv. Skåne är sista landskapet att digitaliseras. Erfarenheterna hittills visar att de om sett analog tv skaffar utrustning för digital-tv-

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons