Annons
Nyheter

Större och större sjömän

Jungmän på Götheborg går nog inte så lätt upp i vikt. Här sliter man med att sätta och bärga segel och slita i tampar. Annars är övervikt vanligt bland moderna matroser som inte alls sliter fysiskt på samma sätt som sjömän förr i tiden.
Nyheter • Publicerad 28 augusti 2008

Arbetsuppgifterna på sjön har förändrats, men portionerna är väl tilltagna, fikapauserna regelbundna och täta. Då som nu.

Maten på Götheborg är värd en krönika. Sjökockarna Kenneth Engstedt och Heidi Seilonen ser till så att alla ombord blir mätta och belåtna.

Annons

Kenneth har jobbat länge på sjön, men har varit iland ett par år innan han mönstrade på Götheborg under sommarens Östersjöseglats. Han berättade vid frukosten i morse (gröt, mackor, ägg, fil, mycket pålägg) att portionerna är ungefär dubbelt så stora ombord i jämförelse med vad som serveras på en restaurang iland. Trots sin erfarenhet häpnar han över aptiten ombord på Götheborg. Och till sjöss kan man krydda lite mer, ingen klagar på att maten är stark, enligt vår sjökock.

Jovisst, sjön suger. I torsdags kväll serverades en mustig fisksoppa på kanondäck där vi äter på borden som står uppställda mellan kanonerna. Egentligen var det bara ett glas vin som saknades – och något sådant serveras inte i mässen på Götheborg.

Av historierna här ombord i befälskajutan har jag förstått att det gick annorlunda till förr. Chiefen BG berättade om supandet förr på sjön, och om hur illa man som oerfaren matros kunde bli behandlad.

Det är långt ifrån alltid bättre förr.

Tilbaka till maten, jag undrar ändå om inte jag hade fått hålla igen lite (precis som vanligt) om jag inte skulle mönstra av i Ystad, och börja motionera lite mellan arbetspassen även till havs.

Funderade på en motionsslinga ombord. Först ett par varv på däck, sedan ner i förpiken, upp och ner för alla lejdare, upp på däck igen och bort till kaptens hytt och sedan ner i arkliet där kläderna förvaras. Lämpligt mål uppe på sundäck, där man kan lägga sig och vila lite. Sedan kanske ett svettigt varv till.I skansen har vi en dusch så där kan man vaska av sig innan man kan släntra ner på kanondäck för att se vad som serveras.

Snart kan jag dock springa i skogen igen. Det och en del annat saknar jag här ombord på Götheborg. Men det är också det härliga med att vara borta, man kan längta lite.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons