Annons
Nyheter

Stormskadade fornminnen kostar 70 miljoner att återställa

Nyheter • Publicerad 15 mars 2005

Fornlämningar och byggnadsminnen skadades så illa av stormen i januari att de drabbade länen behöver 70 miljoner kronor för att kunna åtgärda skadorna.

Uppskattningen har gjorts av Riksantikvarieämbetet som anser att det krävs ett omfattande arbete för att återställa fornlämningarna. I flera fall handlar det om gravar där människoben hamnat i öppen dager.

Annons

" I rotvältorna ser man brända människoben och vissa föremål. Det är en etisk fråga att nu ta hand om dem och återställa gravarna , kommenterar riksantikvarie Inger Liliequist i ett pressmeddelande.

Pengarna behövs också för att sätta in extra handläggare för att ge tillstånd till skogsröjning utan att fornlämningar skadas ytterligare.

De län som drabbades värst av stormen är Östergötland, Jönköping, Kronoberg, Skåne, Halland, Kalmar och Västra Götaland. Förutom fornlämningar har även kulturarv som kyrkor, kyrkogårdar och byggnadsminnen skadats av nedfallna träd.

I Kronobergs län kan upp emot 15 procent av fornlämningarna i skogsmark vara skadade och i Jönköpings och Hallands län upp emot åtta respektive fem procent.

Riksantikvarieämbetet har ansökt hos utbildnings- och kulturdepartementet om de 70 miljoner som man anser krävs. (TT)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons