Nyheter

Storbrand i grisstall

En brand i ett grisstall utanför Skåne-Tranås fick större delen av räddningstjänsten att rycka ut på tisdagsmorgonen.
Nyheter • Publicerad 4 februari 2014
Foto: 

Medan branden härjade fanns 1 800 grisar instängda, och omkring 300 grisar dog eller fick senare avlivas på grund av rökskador.

– Vi fick larmet strax efter femtiden och branden har startat i de nordvästra delarna av byggnaden, säger räddningsledare Roger Larsson, yttre befäl vid Sydöstra Skånes räddningstjänstförbund.

Det är oklart vad som orsakat branden, som dock inte spred sig till andra byggnader. Roger Larsson säger att det lika gärna kan röra sig om ett elfel som en gnista från någon av maskinerna eftersom branden utbröt i maskindelen, men det är för tidigt att säga. Polisen rubricerar preliminärt händelsen som mordbrand men det är vanlig rutin fram till dess att man vet mer om orsaken.

Räddningsledaren berättar också att det såg illa ut när man kom fram till gården och såg att kraftig rök vällde ut ur stallbyggnaden:

– Det var först helt tyst i stallet och grisarna hade lagt sig ner när vi kom hit. De flesta levde nog då men det var oklart vilket skick de var i, säger Roger Larsson.

Glödbränder

Med hjälp av rökdykare begränsades branden i inledningsskedet och runt åttatiden startade man arbetet med att plocka av delar av taket på den 200 meter långa byggnaden. Via en lift kunde räddningstjänsten sedan få kontroll över de eldslågor som flammade upp och sätta in vatten vid behov. Samtidigt var det svårt med släckningsarbetet då vinden låg på.

– Förutom en del halm och takstolarna av trä finns inte så mycket mer brandkänsligt material och det är ett modernt stall. Det är mest loftet på stallet som är påverkat.

Enligt Roger Larsson är det inte möjligt vid bränder som denna att släppa ut grisar vind för våg.

– De flyr ofta tillbaka in i den brinnande byggnaden igen, säger han.

I stället öppnade man sidodörrarna in till boxarna och satte fläktar som blåste in frisk luft utanför.

Omkring 30 brandmän jobbade under morgonen med släckningsarbetet och vid halv nio var även distriktsveterinären på plats för att göra en första bedömning av djurens skador. Därefter meddelades att omkring 100 grisar dött och att runt 200 grisar skulle gå till slakt.

– Man håller nu på att flytta de 1 500 grisar som överlevt till andra stall och vi har säkrat byggnaden. Nu tar vi ut all halm och ser till att allt verkligen är släckt, säger Claes Jeppsson, skadeplatschef och den insatsledare som tagit över eftermiddagsskiftet.

Lina Campbell
YA
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.