Annons
Nyheter

Stora skillnader i skolors betyg

Det råder fortfarande stora skillnader mellan olika skolor i hur lärarna sätter betyg, visar en ny rapport från Skolverket.
Nyheter • Publicerad 13 juni 2007
Bild: scanpix
Bild: scanpixFoto: 

Skolverket har jämfört resultaten i nationella prov med betygen i årskurs nio. Rapporten visar att i en del skolor har många elever fått ett högre betyg än vad proven visar. I andra skolor är det tvärt om.

Det här kan bero på att skolan satt in stödåtgärder när elever visat dåliga resultat på nationella prov. En annan förklaring kan vara att skolan hellre "friar än fäller", alltså att lärarna har svårt att underkänna elever. Men den kanske viktigaste förklaringen kan enligt Skolverket vara att lärarna helt enkelt gör olika tolkningar av kursplaner och betygskriterier.

Annons

Konsekvensen blir olika villkor för elever när de konkurrerar om gymnasieplatser. Skolverket konstaterar att den stora variationen som finns mellan skolor inte har förbättrats trots att det nuvarande betygssystemet funnits sedan 1998. Det är anmärkningsvärt, hävdar Skolverket, eftersom en rad insatser gjorts för att betygsättningen ska bli mer rättvis.

En annan slutsats i myndighetens rapport är att fristående skolor inte sätter högre betyg i förhållande till proven jämfört med kommunala skolor. Problemen med orättvis betygsättning har alltså inte att göra med om skolan är kommunal eller fristående. (TT)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons