Nyheter

Stor skillnad i väntetiden för bygglov

Det råder stor skillnad mellan i hur lång tid det tar att få sin bygglovsansökan godkänd.
Nyheter • Publicerad 7 februari 2008

Det framgår i den jämförelserapport som Simrishamn, Sjöbo, Skurup, Tomelilla och Ystad gemensamt tagit fram. Längst tid tar det i Tomelilla. Här tar det i genomsnitt 60 dagar från inlämnad ansökan till beslut. Åtminstone om man räknar in den tid som går åt till skriftväxling mellan intressenter för att få en komplett ansökan att hantera.

– Man har låtit vissa hålla på länge med sina ansökningar innan de varit kompletta. Man har ingen stoppregel och då kan utslaget bli så, säger Peter Lindgren, kommunal upphandlingssamordnare för fyra av de medverkande kommunerna. Räknas bara tidåtgåenden för de kommunala tjänstemännens arbete sjunker tiden till 25 dagar för Tomelilla, vilket ligger nära den politiskt fattade gräns på 21 dagar som kommunen tagit. Räknas bara den tid som de kommunala tjänstemännen arbetar aktivt med ärendet toppar Ystad listan med 47 dagar.

Mätningarna är gjorda vid två olika tillfällen. Dels en mätning i början av året och dels en i slutet av året. Syftet med mätningarna är att ta fram effektivare modeller där jämförelser leder till praktiska förbättringar av verksamheterna. Initiativet till analyserna kommer från regeringen och enligt de ansvariga kommunala tjänstemännen, Marcus Bengtsson, Lena Nilsson, Kjell Olsson och Peter Lindgren ligger kommuner i andra delar av landet betydligt sämre till.

I Trelleborgs kommun, som inte ingår i den här undersökningen, ligger tiden för att få sin bygglovsansökan behandlad på mellan fyra och sex veckor. Tiden inkluderar skriftväxling och komplettering. Den nu aktuella jämförelserapporten från Ystad- och Österlenregionen visar att avgifterna för en bygglovsansökan för en normalvilla skiljer mellan 10 064 kronor i Sjöbo till 14 700 kronor i Skurup. Just Skurups kommun har ambitionen att hanteringen ska bära sina egna kostnader. Nivån på taxor och skatter är dock politiska avgörande som ligger utanför rapportförfattarnas undersökning.

Simrishamns kommun fattade 2006 771 beslut om bygglov. Motsvarande siffra för det befolkningsmässigt större Ystad låg under samma år på 776. I förhållande till övriga kommuner i Sydöstskåne duggar överklagade bygglov relativt tätt i Simrishamn. År 2006 överklagades 22 ärenden mot 15 i Ystad. Att Simrishamn därmed skulle vara sämre på att följa lagstiftningen vill Kjell Olsson, kommunens projektledare för den aktuella undersökningen, inte hålla med om.

– Vi har många detaljplaner i kommunen vi har en samlad bebyggelse. Det mesta i de detaljplanereglerade områdena är bygglovspliktiga, säger han.

Detta anses leda till många och långa skriftväxlingar med berörda parter och också till att många, genom ett överklagande, uttrycker sitt missnöje med kommunens beslut. Det oberoende av om beslutat fattats av enskilda tjänstemän eller av politikerna i nämnden.

Kjell Olsson pekar i sammanhanget också på att de ärenden som högre instanser rättar är ytterst få. Av de dryga 20 ärenden som överklagades till en förvaltningsdomstol 2006 slutade ett med att kommunen fick krypa till korset och ändra beslutet. Ett faktum som han menar borgar för kvalitet i arbetet.

Robert Jönson

0411-55 78 69

robert. jonson@ystadsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.