Annons
Nyheter

Stor risk för gräsbränder i Skåne

Gräsbrandssäsongen är här. Risken för brand är förhöjd på flera ställen i landet. Och tar det eld i gräset går det undan.
Nyheter • Publicerad 1 mars 2012
Gräsbrand.
Gräsbrand.Foto: 

När snön just smält bort är risken för gräsbränder som störst. Då kommer det torra fjolårsgräset i dagen och kan lätt fatta eld. På SMHI:s brandriskkarta för fredagen lyser det rött över södra Sverige och delar av Svealand.

– Man måste vara vaksam, förhållandena kan ändra sig fort. På förmiddagarna är det fuktigt ute, men på eftermiddagarna blir det väldigt torrt. En eld man har kontroll över kan plötsligt ta fart och sprida sig väldigt fort. Det är det som är det otrevliga, säger Leif Sandahl, brandingenjör vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, till TT.

Annons

Många vill elda bort det gamla gräset på tomten för att det nya ska växa bättre. Då gäller det att planera sitt eldande väl. Till exempel ska man inte elda när det blåser. Man ska också se till att bara elda i små partier.

– Det är bra att ha erfarenhet. Man ska helst ha gjort det förut, säger Leif Sandahl.

Han tycker också att man bör vara i god fysisk form så att man klarar av att ta hand om en eld som oväntat sticker i väg.

I takt med att nytt gräs växer upp minskar också risken för gräsbränder.

Maria Sällberg
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons