Annons
Nyheter

Stor beredskap på hemmaplan men på Kastrup är det danskarna som tar huvudansvaret

Danska sjukvårdsteam får ta hand om svenska hemvändande resenärer.
Nyheter • Publicerad 29 december 2004

Det är danskarna som hittills fått stå för den första kontakten med svenskarna som kommer till Kastrup från katastrofens Sydostasien.

" Det har fungerat bra. Vi har ett gott samarbete med Röda Korset och svenska krisgrupper som finns på plats. Det är otroligt viktigt att man får tala med någon på sitt eget språk i en sådan här situation, säger Anders Korsgaard som är psykolog på Rigshospitalets kriscenter.

Annons

Men när det gäller den fysiska vården är det den danska sjukvården som tar det första, akuta ansvaret för de hemvändande resenärerna. Utifrån tillståndet för de olika resenärerna kontaktas KAMBER, Region Skånes ambulans- katastrof och beredskapsförvaltning för hjälp.

" Vi har god beredskap och får besked från de danska sjukvårdteamen vad som behövs från svensk sida, berättar Maria Lindblad, tf informationsdirektör för Region Skåne.

Ett plan från Thailand landade på Sturup natten till tisdagen. Annars är det Kastrup, Arlanda eller Landvetter som gäller för de hemvändande turisterna. Många skåningar når därmed först dansk mark.

" Än så länge har de hemvändande inte haft så svåra skador, men beredskap finns att snabbt skicka sjukvårdpersonal till Kastrup, säger Maria Lindblad.

Av de 318 personerna som landade på Sturup fick nio tas till sjukhus. Samtliga har kunnat lämna sjukhuset. Men beredskap finns för att ta emot fler av de katastrofdrabbade svenskarna. På Lasarettet i Ystad har en vårdavdelning avsatts för att kunna ta emot skadade resenärer.

" Under helgerna har vi nerdragen planerad vård, vilket gör att vi har plats och kan ha en avdelning i beredskap för hemvändande, berättar chefsläkare Anders Evander.

Ännu har ingen skadad kommit till Lasarettet i Ystad men om och när så sker kommer de att placeras på en specialavdelning.

" De kan förutom psykiska och fysiska men också ha drabbats av infektioner. Därför är det olämpligt att placera dem på en vanlig avdelning. Hittills har infektionen i Malmö och Lund därför fått ta det största ansvaret, säger Anders Evander.

På akutmottagningen finns också listor med nummer till kontaktpersoner i kommunernas POSOM-grupper som kan ge psykiskt och socialt stöd till de drabbade.

Hela regionens sjukvårdsinsatser för de hemvändande skåningarna samordnas av Region Skånes KAMBER och det är också de som har kontakt med de olika sjukhusen och placerar ut patienterna.

Annons

" Vi vet så lite ännu. Allt kan ändra sig på en timme. Då det inte finns passagerarlistor för planen som kommer från området, vet vi inte hur många svenskar som finns med och hur drabbade de är, säger Maria Lindblad.

Region Skåne kommer att bemanna fyra flygplan med läkare och sjuksköterska för att åka ner till de krisdrabbade områdenaoch hämta hem svenskar. När flygplanen lämnar Sverige är ännu oklart.

Britta Samuelsson

0411-55 78 00

britta.samuelsson@allehandasyd.se

SKÅNE
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons