Annons
Nyheter

Stopp för djurobduktioner får kritik

Sedan den 1 juni finns inte längre någon möjlighet i Skåne att obducera djur som misstänks bära på smittsamma sjukdomar. Den obduktionsenhet som funnits i Kristianstad har lagts ned av lönsamhetsskäl.
Nyheter • Publicerad 7 juni 2002

Länsveterinärerna Lennart Sjöland och Pia Törnquist befarar nu att detta ska leda till ökad risk för att sjukdomarna hinner spridas, skriver Metro Skåne och Skånska Dagbladet. Döda djur måste nu skickas från Skåne till Linköping eller Uppsala med budbil och det innebär stora utgifter för djurägarna. Men obduktionerna är nödvändiga för att snabbt kunna få en diagnos så att man sedan kan sätta in rätt åtgärder för att hindra att sjukdomarna sprids. Sjöland jämför med utbrottet förra året av mul- och klövsjukan i Storbritannien. Då fanns smittan i landet minst tre veckor innan den upptäcktes och hade då hunnit spridas via marknader och slakterier. Länsveterinärerna begär att Jordbruksverket snabbt ser över möjligheten att åter obducera djur i södra Sverige. De påpekar att en tredjedel av landets svinproduktion finns i området och nämner också närheten till Danmark med flera smittsamma sjukdomar som det är nödvändigt att ha beredskap mot.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons