Annons
Nyheter

Staten vill fortsätta avreglera järnvägen

Nyheter • Publicerad 22 december 2004

En fortsatt avreglering av järnvägen innebär turbulens på kort sikt men leder till effektivare transporter i ett längre perspektiv.

Det anser Statens institut för kommunikationsanalys (Sika) som analyserat Järnvägsutredningens förslag.

Annons

Allra först medför avreglering en period av minskad effektivitet eftersom det tar tid för nya operatörer att samordna sin trafik. Men på sikt kommer förbättringarna, tror Sika.

Sika avråder samtidigt regeringen från att bevilja två ansökningar om att köra tåg över länsgränserna. En har lämnats av en grupp sydliga län som vill ha rätten att köra tåg mellan Malmö och Göteborg samt mellan Malmö och Nässjö. Den andra kommer från Norrlandslänen som vill ta över all trafik i Norrland.

Skälet är att båda ansökningarna innehåller trafik som skulle kräva bidrag. De skulle också försvåra SJ:s uppgift att nå det avkastningskrav som statsmakterna ställer på företaget. (TT)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons