Nyheter

Sprängning mot bostadshus

Efter sprängattentatet mot en bostad i centrala Ystad tidigt på måndagsmorgonen genomför polisen nu en omfattande dörrknackning i området.
– Den här smällen var inget pojkstreck, detta var på allvar, säger Ewa-Gun Westford, polisens informatör.
Nyheter • Publicerad 17 februari 2014
Foto: Bass Nilsson

Klockan var halv sex på morgonen när en kraftig smäll hördes över stora delar av centrala Ystad. Någon hade placerat en sprängladdning vid en dörr till en bostad på Klostergränd. Vid detonationen sprängdes ett hål upp i dörren och en intilliggande fastighet fick också skador. En person ska ha varit hemma i bostaden, men ska enligt polisen inte ha behövt uppsöka sjukvård.

– Vi har så klart haft ett första snack med personen som blivit utsatt. Vad som framkom då vill vi hålla för oss själva, men vi kommer förstås att prata mer med den som bor där för att försöka komma fram till varför det här hände, säger Ewa-Gun Westford.

Hon konstaterar att polisen nu på morgonen och förmiddagen genomför en omfattande dörrknackning i det gamla kulturkvarteret vid Klostret.

– Det bor mycket människor i området och vi vill prata med så många som möjligt. Kanske är det någon som har varit uppe tidigt och gjort iakttagelser. Vi vet från tidigare att ju snabbare vi är i inledningen desto bättre går det i utredningen.

Avspärrningarna vid Klostergränd är nu hävda, då polisens tekniker är färdiga med sin undersökning.

– Patrullen som hade jouren denna morgon fick det lite stressigt. Först fick de åka till sprängningen i Arlöv och sedan hit. Men varken dom eller vi ser dock något samband mellan de två smällarna, de utreds som två händelser var för sig, säger Ewa-Gun Westford.

Brottsrubriceringen är allmänfarlig ödeläggelse alternativt försök till mord.

– Den här smällen var inget pojkstreck, detta var på allvar, så mycket kan vi säga. Mer detaljer om vad som har använts, sprängverkan och så vidare, får vi dock återkomma till, säger Ewa-Gun Westford.

Lina Campbell
Fredrik Sjöstrand
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.