Annons
Nyheter

Spikklubbor och lammdolmar

Det blev ingen tur till Köpenhamn. Vädret var lite för osäkert, det blåste och var kallt. Förmodligen ännu ett tecken på att jag börjar bli gammal, bekväm och feg.
Nyheter • Publicerad 19 mars 2007

Ä;r det inte sol och varmt då stannar jag helst inne i stugvärmen istället för att ta med regnstället och ge mig iväg. Nåväl, jag ägnade lördagen åt att göra en brakmiddag och söndagen var den stora såningsdagen, en av årets höjdpunkter.

Jag gjorde faktiskt Rut på skärets mandelpudding men den blev lite väl mäktig. Jag har gjort den förr men minns den inte som så överväldigande som den var i helgen. Men den görs ju på enbart äggulor, vispgrädde, mald mandel och socker och den äts med inlagda päron och ännu mer vispgrädde så det är klart att den blir ordentligt mastig. Men den går säkert ner iveckan.

Annons

Huvudrätten bestod av kåldolmar på mitt eget vis inspirerat av i första hand ungersk matlagning. 400 gram lammfärs blandas med finhackad, röd paprika, schalottenlök, vitlök och små bitar av kabanossekorv och ett ägg. Jag kryddar med massor av paprikapulver, och lite salt och peppar. Sedan gör jag dolmarna på sedvanligtvis av förvällda vitkålsblad. Jag kör dem enbart i ugnen och häller över rikligt med honung. Till dolmarna serverar jag kokt ris och en kryddig tomatsås. Starkt och väldigt gott.

Vill ni ha mer äggsnack? Jag pratade med en hedersman från Österlen härom dagen och han berättade att han brukade äta ägg med sillspad. Bäst tyckte han om spadet från löksill. Tydligen en gammal vana i Skåne. Verkar lite tufft för mig men vi ska förstås prova till påsk.

Varje år har jag fantastiskt fina plantor av spikklubba. Jag vet att det är en giftig växt men jag äter dem aldrig - däremot njuter jag av de underbara, vita trumpetblommorna som mest påminner om växten änglatrumpet. Jag minns inte var jag fick de första fröna ifrån, det kan ha varit från södra Frankrike någon gång i slutet av 1970-talet då jag samlade in och tog med mig många olika fröer hem.

Hur som helst har mina spikklubbor enorma gener för de blir bara kraftigare och kraftigare för varje år som går. Jag tar helt enkelt nya fröer på hösten (jag har ett nervissnat exemplar med massor av taggiga frökapslar från förra året som står i arbetsrummets fönster) och sår på våren och på bara några dagar har jag fina små plantor. Det är samma hänförande under varje år...

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons