Annons
Nyheter

"Specialistvård kan centraliseras till Skåne"

Specialiserad vård i Skåne kan få status som rikssjukvård med ansvar för patienter från hela landet. Vård- och äldreomsorgsminister Ylva Johansson presenterade i dag på morgonen innehållet i en propositionen om Rikssjukvård.
Nyheter • Publicerad 10 februari 2006
STOCKHOLM 2005-12-05 Vård- och äldreeomsorgsminister Ylva Johansson . Arkivbild BERTIL ERICSON
STOCKHOLM 2005-12-05 Vård- och äldreeomsorgsminister Ylva Johansson . Arkivbild BERTIL ERICSONFoto: 

Vid ett möte i Ystad berättade hon för Allehanda att Rikssjukvården ska koncentrera kompetensen för högspecialiserad vård och väldigt sällsynt vård till ett fåtal sjukhus i landet.

– Idén kommer ursprungligen från barnhjärtkirurgin i Lund. Den typen av vård är så pass specialiserad att vi måste koncentrera oss, säger Ylva Johansson.

Annons

För Skånes del finns det också andra specialiteter som kan få status som Rikssjukvård, till exempel barnreumatologi, lungtransplantationer, koagulationcentrum och bukspottskörteltransplantationer i Malmö.

– De får ansöka hos Rikssjukvårdsnämnden som blir den myndighet som beslutar om vem som får bedriva den här vården, säger Ylva Johansson.

Förändringen kommer att träda i kraft under sommaren. Propositionen läggs fram till riksdagen i dag.

Vård- äldreomsorgsministern kommer under eftermiddagen att presentera sin proposition på en presskonferens i Malmö.

Ylva Johansson var under förmiddagen i Ystad för att delta på en konferens på Saltsjöbaden i Kommunförbundets regi.

Carl Johan Engvall

0411-55 78 68

c-j.engvall@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons