Nyheter

Spåren räcker inte till

Trafikverket medger att man har brustit i information om tågproblemen. Men störningarna är inte fler. Ökat resande gör att felen blir mer kännbara.
Nyheter • Publicerad 14 juli 2010
Foto: 

Resenärernas tålamod har prövats i år.

Vinterns problem med snö och kyla ledde till vagnbrist långt in på våren när Öresundstågen måste lagas och förstärkas. Under några helger i maj och juni byttes växlar, flyttades signaler och rätades ett spår på Hässleholms central för att klara trafiken när Citytunneln öppnar i december och då måste tågen ersättas med bussar eller ledas om via andra banor, vilket ledde till förseningar.

Den gångna helgen blev en ny prövning, då åskväder slog ut signaler och växlar blev överhettade.

Malmö central blev helt strömlöst under söndagen, inga tåg kunde köra och ersättningsbussarna hade för få förare, eftersom så många var semesterlediga.

– Det var under all kritik. Många resenärer har hört av sig och varit arga, framför allt på informationen. Där är vi i händerna på Trafikverket, säger Skånetrafikens presschef Ulrika Mebius.

Efter helgen har problemen fortsatt.

Tre signalfel under måndagen ledde till att all tågtrafik mellan Hässleholm och Malmö fick ställas in. Problemen fortsatte under tisdagen, eftersom många tåg då stod på fel stationer. Enligt Ulrika Mebius ligger ansvaret för banor, signaler och växlar på Trafikverket, medan entreprenörerna DSB First och Arriva, som kör tågtrafiken, ansvarar för ersättningsbussarna. Vilket ansvar har då Skånetrafiken?

– Vi har ansvar för att kunden får den resa som de har betalt för. Vår uppgift är att ta hand om informationen från Trafikverket och förmedla ut den så bra vi kan, säger trafikchef Göran Lundblad.

Ferid Vänerklint på Trafikverket, chef för anläggningsdrift i Skåne, medger att informationen brustit.

– Vi är medvetna om att det inte har fungerat bra med informationen. Vi jobbar intensivt med att bli bättre och uppdaterar olika tekniska lösningar.

Efter vinterns snökaos kommer solkurvor, åskväder och till hösten lövhalka.

Har tågtrafiken blivit känsligare?

– Nej. Vi har färre fel nu än för tio år sedan. Störningar kommer alltid att finnas, men resandet har utvecklats enormt och då får varje liten störning mycket större konsekvenser.

Utvecklingen av järnvägen hinner inte med, menar Ferid Vänerklint. Fler dubbelspår hade underlättat.

– Arbetet pågår kring varför det gick så dåligt i vintras och hur vi kan förbättra. Vi försöker bygga bort känsliga punkter för att minimera tiden när felen väl uppstår.

När det gäller spårhalkan anser Trafikverket att man har lyckats bra.

– Problemen har i princip halverats tack vare förebyggande arbete. Sedan några år läggs en speciell gel ut på rälsen på känsliga partier som gör att det blir trögare, säger Ferid Vänerklint.

Ingela Rutberg
Ingela Rutberg och Karolina Alfredsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.