Annons
Nyheter

"Spara på vattnet skåningar"

Spara på vattnet! Redan nu uppmanar länsstyrelsen skåningarna att vara försiktiga med bevattningen. Det torra och varma vädret den senaste tiden har medfört att vattenflödena kraftigt har minskat i de mindre skånska vattendragen.
Nyheter • Publicerad 16 maj 2008
Länsstyrelsen uppmanar att spara på vattnet. Bild: Tomas Nyberg och Scanpix
Länsstyrelsen uppmanar att spara på vattnet. Bild: Tomas Nyberg och ScanpixFoto: 

Flödena ligger nu nära den kritiska nivån för vad laxfiskar och övrigt biologiskt liv tål. Länsstyrelsen bedömer att det kan bli problem med yt- och grundvattentillgången i sommar.

-Enligt SMHI:s femdagarsprognos förväntas inga större nederbördsmängder i länet. Bevattning kan därför minska nivån ytterligare. Detta gäller i synnerhet mindre åar och bäckar, säger Jan Grossen på länsstyrelsen i Skåne.

Annons

Bevattning som ytterligare minskar vattennivån kan enligt styrelsen redan vid låga nivåer medföra bestående skador på fisket. Samtidigt blir vattendragen extra känsliga för utsläpp.

Grundregeln är att tillstånd behövs för uttag av vatten ur vattendrag eller bortledande av grundvatten.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons