Annons
Nyheter

Spädbarn dog – ensam sköterska inför rätta

Sjuksköterskan står ensam inför rätta för ett spädbarns död, trots att det kan ha funnits brister i organisationen som bidrog till den tragiska händelsen. Fel och orimligt, anser facket som befarar att fallet kan göra vårdpersonal ännu räddare att anmäla misstag och brister.
Nyheter • Publicerad 26 april 2005

Redan i dag anmäls alldeles för få av de misstag som begås inom vården, enligt Vårdförbundet, ofta på grund av den anställdes rädsla för att själv eller en kollega ska "åka dit".

Fallet med sjuksköterskan, som på tisdagen stod inför Göta hovrätt för vållande till annans död, lär inte göra det lättare att i framtiden komma till rätta med vårdens brister, anser förbundet.

Annons

– Ska man väcka åtal för vållande till annans död så borde det i grunden bygga på något slags uppsåt. Men det som skett här är ett misstag som normalt prövas av sjukvårdskunniga inom Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, säger Vårdförbundets pressansvarige Björn Sundin till TT. Förbundet har följt ärendet och hjälpt sköterskan att överklaga tingsrättens fällande dom från december 2003.

– En av de saker vi hävdar är att brister i organisationen faktiskt bidrog till att felet uppstod. Det är självklart så att man bör ha ett gemensamt ansvar på arbetsplatsen för att förebygga risker och olyckor, säger Sundin.

Ska då en enskild sjuksköterska hängas ut eller ska man i första hand försöka åtgärda bristerna? undrar han.

En anställd kan aldrig komma ifrån sitt personliga ansvar, men enligt förbundet är det bättre att vården försöker hitta säkra system för läkemedelshantering än att leta syndabockar . Sjuksköterskan vid Länssjukhuset i Kalmar tog fel på en förpackning och blandade en tio gånger för hög dos kramplösande medel till ett tre månader gammalt barn. Barnet avled och sköterskan anmälde själv händelsen till sin chef.

Fallet drevs till domstol och Kalmar tingsrätt dömde till villkorlig dom för vållande till annans död. Tisdagens rättegång fortsätter under onsdagen. (TT)

Britt Ledberg

Jönköping
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons