Annons
Nyheter

Sonesson försvarade golfresa

Kanske har det varit brister i informationen om resan. Det var regionrådet Sven-Erik Bergkvists kommentar på tisdagen, i anslutning till regionfullmäktiges sammanträde. Och resan han syftade på var USA-resan till golfens Solheim Cup i Minnesota, som han själv och regionstyrelsens ordförande Carl Sonesson (m) nyligen kommit hem ifrån.
Nyheter • Publicerad 25 september 2002

Carl Sonesson har godkänt resan för Sven-Erik Bergkvists del, eftersom det enligt policyn ingår i uppgifterna för regionstyrelsens ordförande att godkänna övriga politikers resor utomlands. Däremot kan Sonesson inte godkänna resor för egen del, utan det godkännandet har gjorts av partikollegan Henrik Hammar (m), som är förste vice ordförande i regionstyrelsen. I ett "försvarstal" i anslutning till fullmäktigemötet informerade Carl Sonesson alla ledamöterna om hur resandet gått till och hur viktigt det varit. Under förra året bjöds ett antal deltagare in till två seminarier om den stora golftävlingen, som arrangörerna nästa gång valt att lägga i Skåne. Enligt Carl Sonesson har hela regionstyrelsen varit inbjuden till seminarier, liksom representanter för kollektivtrafiken, för marknadsföring, för planering och miljö. Separat information har också getts i andra sammanhang. Sven-Erik Bergkvist menar i en kommentar att alla inbjudna inte kom till seminarierna, och att det är mer eller mindre upp till var och en, då, om de nu tycker att de inte fått veta något om resan. Carl Sonessons "försvarstal" var i stort sett en upprepning av det han sade i fredagens Kristianstadsbladet, Skåne har aldrig haft, eller kommer att få, ett så stort arrangemang som världsturnén 12-14 september nästa år, med invigning den 11 september. - Det är första gången Solheim Cup går utanför USA och Storbritannien, och tävlingen kommer troligen aldrig mer till Sverige, sa Sonesson. Var kommer då Region Skåne in i bilden, varför vill vi vara med, och hur kan vi påverka arrangemanget undrade Carl Sonesson själv och svarade, än en gång, att tävlingen är ett unikt tillfälle att marknadsföra Skånes mat, kultur, slott, natur, 60 golfbanor med billigt spel jämfört med vad det kostar att spela golf i USA. - Vi kan också sälja Skåne som en fantastisk plats för företag att investera i. Andra områden som Region Skåne har intressen i är logistiken - som ansvarig trafikhuvudman - miljömässiga aspekter, hälso- och sjukvård när 100000 åskådare väntas dyka upp, plus direkt och indirekt som markägare till stora områden kring Barsebäck. Han hänvisar också till rollen som politikerna fått genom regionförsöket, som företrädare för Skåne. - Ibland har jag funderat - är vi mogna företrädarskapet för Skåne? Jag har själv tvivlat ibland. Skulle vi skickat landshövdingen , kanske? Jag hoppas nya regionstyrelsen bättre legitimerar rollen som företrädare för Skåne. Carl Sonesson utlovar också en redogörelse för de samtal han och övriga Skånetruppen haft med företrädare i USA, en redogörelse som kan ligga som grund för kommande beslut. Text: Gunilla Ingels

Helena Blendberg helena.blendberg@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons