Nyheter

Sommarstugan totalförstördes

Ännu en brand skakar Ystad. Tidigt på söndagsmorgonen totalförstördes en sommarstuga i Sandskogen i en anlagd brand.
Nyheter • Publicerad 23 november 2008

Larmet om branden kom 04.41 på söndagen. När räddningstjänsten kom till stugan på Idrottsstigen var den redan i det närmaste övertänd.

- Lågorna slog ur taket och vi inriktade arbetet på att slå ned branden. I det skedet visste vi inte om det fanns någon inne i stugan, berättar Magnus Fogelberg, styrkechef vid Ystads räddningstjänst.

Ganska snart dök stugans ägare upp och kunde berätta att stugan var tom. Larmet om branden kom sannolikt från Tennisklubbens lokal, där en förening övernattade och en person som inte kunde sova såg hur det brann.

Även grannen på Idrottsstigen larmade brandkåren, som då redan var på väg.

- När larmet kom drog vi in kåren i Tomelilla som back up i Ystad. Efter den senaste tidens bränder vet vi att det kan brinna på mer än ett ställe, säger Magnus Fogelberg.

Den 50 kvadratmeter stora sommarstugan totalförstördes i branden.

- Allt tyder på att branden var anlagd, säger Dan Granvik, utredare vid Ystadspolisen, som var på plats strax efter att brandkåren släckt. Elen till stugan var helt bruten och kan alltså inte förklara branden. Polisens tekniker var också tidigt på plats för att säkra spår.

- Polisen går också runt i området och knackar dörr. Trots att detta är ett sommarstugeområde finns det människor här året runt. De kan ha sett något som kan hjälpa oss reda ut den här branden.

- Ystadsborna är bra observatörer. De har redan försett oss med mycket material och många tips, säger Dan Granvik.

Många Ystadsbor med sommarstuga i Sandskogen passade på att titta till sina hus på söndagen.

- Det här känns riktigt kusligt, sade en kvinna, som av rädsla för gryningspyromanen inte vill uppge sitt namn. Jag såg branden på tv och trodde för ett ögonblick att det var min stuga. Jag trodde mitt hjärta skulle stanna.

Cecilia Billgren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.