Annons
Nyheter

Sommaren är full av getingar

Sommaren formligen svärmar över med getingar och alla som försökt att i lugn och ro äta en bit mat utomhus vet hur irriterande ett gäng getingar kan vara. Allehanda följde med Patrik Henricsson på en helt vanlig arbetsdag mitt i getingsommaren.
Nyheter • Publicerad 29 juli 2008
Många getingar blir det. Bilder: Albin Brönmark
Många getingar blir det. Bilder: Albin BrönmarkFoto: 

- Det går inte att sitta ute i trädgården och äta. Speciellt inte som min man är allergisk mot getingar, säger Christine Helldén i Svarte utanför Ystad.

Hon har ett getingbo i häcken och är en av många som under sommaren ringer Anticimex för att få hjälp med getingproblem.

Annons

- Vi har fullt upp hela dagarna, säger Patrik Henricsson, tekniker på Anticimex.

Den milda vintern och värmen under sommaren innebär goda förutsättningar. I slutet av en varm sommar kan varje getingbo innehålla över tusen getingar. Och alla som försökt äta ute i sommar vet hur mycket getingar som flyger runt och jagar mat åt sin drottning i boet.

- Jag har ungefär tjugo olika kunder varje dag nu under högsäsongen. Det är mycket getingar i år, konstaterar Patrik.

Väl på plats hos familjen Helldén tar Patrik på sig skyddskläder, ansiktsmask och nät över huvud och överkropp. Sedan utrustar han sig med sin behållare med lösningsmedel och börjar bespruta öppningen i häcken där getingboet finns.

- Det är snabbdödande medel. Drottningen och getingarna i boet dör direkt.

Resten av getingarna blir förrvirrade och svärmar runt ungefär ett dygn innan de försvinner från sitt forna hem.

Vi följer med Patrik Henricsson till nästa kund i Svarte. Familjen von Troil vet med säkerhet att lekstugan i trädgården har ett rejält stort getingbo. Man misstänker också att det finns ytterligare bon i själv bostadshuset eftersom det kommer in getingar på morgnarna.

Efter en kortare inspektion konstaterar Patrik att det rör sig om bålgetingar.

- De är större, ettrigare och mer aggressiva. De låter nästan som ett flygplan när de flyger. Man får vara lite extra försiktig.

Efter att lekstugans bo tagits hand om lokaliserar Patrik ett getingbo till under en taknock. Fram med en stege och snart är också detta bo åtgärdat. När A llehanda är på väg att lämna getingjägaren hittar familjen von Troil ett tredje getingbo under en annan del av taket.

För Patrik Henricsson är det högsäsong i minst en månad till.

Joel Eriksson joel.eriksson@allehandasyd.se
Joel Eriksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons