Annons
Nyheter

Soldatutbildning får hård kritik

Omkring 1 500 värnpliktiga per år får knappt någon utbildning utan används i stället som vakter. I en ny rapport riktar Värnpliktsrådet hård kritik mot Försvarsmakten.
Nyheter • Publicerad 18 augusti 2008
Värnpliktsrådet riktar hård kritik mot Försvarsmakten i en ny rapport. Bild: Scanpix
Värnpliktsrådet riktar hård kritik mot Försvarsmakten i en ny rapport. Bild: ScanpixFoto: 

Rådet anser att försvaret skulle kunna spara runt 120 miljoner kronor om året på att anlita vaktbolag i stället för att ta in de värnpliktiga, rapporterar flera medier.

De så kallade bevakningssoldaterna får till exempel bevaka skyddsobjekt, vilket innebär enformiga pass i vaktkurer. Enligt Värnpliktsrådet är utbildningen inte tillräcklig, samtidigt som soldaterna kan bli tvungna att hantera kriminella som vill komma åt vapen.

Det är också svårt för bevakningssoldaterna att stå sig i konkurrensen när de vill söka sig vidare inom Försvarsmakten. Bara 3,7 procent av dem får utlandsuppdrag.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons