Annons
Nyheter

Sök till högskolan fram till 12

Sajten studera.nu låg nere igår kväll. Det är tredje året i rad som tjänsten inte pallar trycket. Nu kan man ansöka till klockan 12 idag.
Nyheter • Publicerad 14 april 2009

Onsdagskvällen var sista chansen att anmäla sig till högskola och universitet. Men ansökningssidan studera.nu på nätet klarade inte anstormningen. För tredje året i rad. - Vi förlänger ansökningstiden till torsdag klockan 12, säger Charlotta Volgsten Forberg till Sydsvenskan.

Förtvivlade studentfamiljer ringde vid 22-tiden till Sydsvenskan.

Annons

- Det går inte att genomföra anmälan på studera.nu. Den bara kastar ut oss, berättade en desperat föräldrer.

På Verket för högskoleservice, myndigheten som sköter antagningen, var man väl medveten om problemen.

- Vi har full teknisk beredskap och de har försökt att koppla om i databaserna, förklarade kommunikationschef Charlotta Volgsten Forberg.

Hon kunde på sin dator hemifrån se att systemet under dagen klarat av att ta emot över 46 000 anmälningar. Men vid 21.15 blev det stopp. Det varade nära en timme.

Efter några telefonmöten kunde Charlotta Volgsten Forberg vid 23-tiden ge ett lugnande besked till alla som inte lyckades komma in på hemsidan.

- Sajten är igång, men det går trögt. Vi förlänger därför anmälningstiden till 12 på torsdag.Det stora trycket på högskoleantagningen beror på den ekonomiska krisen med stigande arbetslöshet, plus att det är en ovanligt stor årskull som lämnar gymnasieskolan.

Björn Sjö
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons