Annons
Nyheter

Södra Skåne klarade sig utan större skador

Tåg ställdes in, enstaka träd blockerade vägar och några plåttak fick repareras. Men Ystads- och Trelleborgsregionerna klarade sig undan stormen utan några större skador.
Nyheter • Publicerad 15 januari 2007

När stormbyarna drog in över Skåne väntades ett extremt oväder i hela länet och folk uppmanades att stanna inomhus. Men när kvällen kom visade det sig att de södra delarna med Trelleborg, Ystad, Simrishamn, Sjöbo, Skurup och Tomelilla klarat sig utan några större olyckor.

– Vi har klarat oss lindrigt undan i våra kommuner. Det har inte varit några häftigare saker, säger Göran Norberg på Sörf, Sydöstra Skånes räddningsförbund.

Annons

På ett par ställen fick räddningstjänsten spika fast plåt på taken och på ett hus räddade de en glasruta från att ramla ned. På vägen mellan Mälarhusen och Sandhammaren föll ett träd och blockerade vägen, liksom på vägen mellan väg 11 och Ilstorp. Men räddningstjänstens utryckningar var bara fem till antalet med anledning av blåsten. Göran Norberg jämför gårdagens oväder med stormen Gudrun då de södra delarna av Skåne också klarade sig bättre än många andra.

– Vi är naturligtvis tacksamma för att vi inte haft det som i norra Skåne.

Stormvindar drabbade Trelleborg under söndagen. Men effekterna var relativt milda under eftermiddagen.

– Ett träd föll över en väg i Alstad. Men det var relativt snabbt avklarat av vägverket, sa brandmästare Thomas Kjellberg.

Under förmiddagen föll även ett träd över väg 9 i höjd med Skateholms camping i Trelleborg. Några olyckor till följd av de nedfallna träden har dock inte rapporterats. Som värst i södra Skåne blåste det mellan klockan 12 och 14. Då uppmättes styrkor på som mest 22 meter per sekund i Skillinge. Ivästra delen av Sydskåne uppmättes högsta vindhastighet till 30,3 m/s. Det var i Vellinge som vinden blev så stark. På Hanö i det nordöstra hörnet av Skåne var de betydligt värre. Där blåste det som mest 40 meter per sekund.

De södra delarna av Skåne slapp också några större strömavbrott. Som mest var 51 av Eons elkunder i Trelleborg och 102 i Sjöbo utan ström under gårdagen.

På sjön gick vågorna höga och vattennivån blev låg i Trelleborgs hamn. TT-lines hade vissa föreningar under dagen och Scandlines fick ställa in avgångar till och från Sassnitz under dagen. Bornholmstrafikken seglade med vissa förseningar och kvällens färja från Ystad till Rönne ställdes in. All tågtrafik i Skåne ströps också från klockan 13 på grund av ovädret.

– Vi ställer in trafiken för att det finns en stor risk för att tåg inte kan komma fram och blir stående på banorna, sade Jonas Bengtsson, informatör på Banverket.

Lokförarna fick instruktioner att köra tåget till sin slutdestination. Men så blev det inte för alla. På tåget mellan Malmö och Ystad blev passagerarna ombedda att kliva av redan i Svedala.

Klockan 19 öppnades viss tågtrafik. Tågen Ystad– Malmö började gå vid 20-tiden, men sträckan mot Simrishamn väntades förbli avstängd till midnatt.

Annons

– På sträckan mellan Ystad och Simrishamn har det inte rapporterats att det skulle vara oframkomligt. Men vår bedömning är ändå att vi väntar med att öppna sträckan, sade Jonas Bengtsson.

Redan klockan 16 i går verkade dock det värsta ovädret vara över i sydöstra Skåne.

– Kulmen är nådd och stormen går långsamt tillbaka. Men vi räknar med att det kommer att fortsätta att blåsa, sade då Jan Näs på SMHI.

Jessica Ziegerer

Sofia Bergström

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons